Scumpirea alimentelor a tăiat din porția copiilor din grădinițe. Ceban cere intervenția Guvernului pentru a putea acoperi deficitul

Meniul unic pentru grădinițele din capitală trebuie revăzut. „Majorarea prețurilor la produsele alimentare, dar și noile acte normative” au redus din porțiile copiilor. Declarațiile apațin primarului capitalei, Ion Ceban. Problema a fost identificată în cadrul controalelor din instituțiile de educație timpurie. „Anumite categorii de produse nu sunt livrate în cantități necesare de către agenții economici, de cele mai multe ori aceasta se datorează faptului că prețurile în ultimul timp au crescut, unele chiar și cu 100% - 200%” , a prezentat în raportul său Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport. 

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Meniul unic pentru grădinițele din capitală trebuie revăzut. Am solicitat intervenția specialiștilor și responsabililor de la Direcția generală educație tineret și sport pentru ca împreună cu directorii de grădinițe să revadă Meniul unic pentru toamnă-iarnă. Deși mai multe asociații de părinți au solicitat anterior introducerea în meniurile zilnice ale copiilor mai multe fructe și legume, inclusiv broccoli, conopidă, dovlecei, practica a demonstrat că cei mici de fapt nu sunt învățați în mare parte să consume aceste produse. Produsele sunt cumpărate, pregătite și într-un final nu sunt consumate de către cei mici. În acest context, am rugat ca specialiștii responsabili să se întâlnească și să elaboreze un meniu care să includă în porția zilnică a copiilor aceleași vitamine și calorii, dar cu fructe și legume care să le placă celor mici. Mai este o întrebare referitor la acele normative alimentare care sunt aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătății, dar să vedem totuși juridic acești parametri sunt impuși sau sunt cu titlu de recomandare. Asta pentru că unii directori ai instituțiilor de învățământ spun că noile normative pe țară sunt destul de mici pentru porția unui copil, iar cantitatea de alimente pentru copii de la grupa creșă este la fel ca pentru cei de la grupa pregătitoare.

La fel, cantitatea de lapte de sare și zahăr au fost micșorate, și gramajul la porția de cartofi la fel a fost micșorată semnificativ, iar într-un final copiilor nu le place mâncarea și rămân flămânzi. Astfel, am solicitat să fie efectuate toate precizările și clarificările și cât de curând să venim cu soluții cum putem schimba la nivel local situația în ceea ce privește alimentația copiilor în grădinițe și poate facem o solicitare și către Ministerul Sănătății în acest sens. Totodată, în contextul majorării prețurilor la majoritatea produselor alimentare, vom înainta o scrisoare repetată către responsabilii de la minister cu solicitarea de a suplini fondurile pentru alimentația copiilor din grădinițe. Bugetul municipal este cel mai dezavantajat în acest sens, de aceea solicităm intervenția Guvernului. După unele calcule, în vederea alimentării corecte a copiilor, zilnic ar mai fi nevoie de încă 7 lei pentru fiecare copil. Menționez că un asemenea demers a fost deja expediat către guvern, dar a fost ignorat. Copiii trebuie să mănânce gustos și sănătos, iar agenții economici și autoritățile trebuie să-și onoreze obligațiunile”, a declarat Ceban.

„Am verificat situația privind livrarea de produse alimentare în instituțiile de educație timpurie, constatând că în unele dintre ele anumite categorii de produse nu sunt livrate în cantități necesare de către agenții economici, de cele mai multe ori aceasta se datorează faptului că prețurile în ultimul timp au crescut, unele chiar și cu 100% - 200%. Unele produse nu sunt pe piață pentru a fi livrate în cantitățile necesare. De exemplul, carnea de vită este într-un volum insuficient, iar la procedurile de achiziție făcute anterior nu a participat niciun agent economic. Am făcut și un demers către ministerul Agriculturii însă în informațiile transmise de către ei în format oficial, ni s-a spus că urmează a fi reabilitat domeniul respectiv în trei-cinci ani. De asemenea au crescut prețurile la așa tip de produse cum sunt: ouăle, hrișca, varza, uleiul. În anumite situații avem, după cum și ziceam, o creștere chiar și de 200% la astfel de produse”, a afirmat Pavaloi.

Primarul general, Ion Ceban, a convocat astăzi, 15 noiembrie, ședința operativă a serviciilor municipale. Măsurile întreprinse în vederea prevenirii infecției Covid-19 în rândul populației municipiului Chișinău și desfășurarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiu, din ultima săptămână, au fost discutate la ședință.


Pub