(foto) Tulpinile și mutațiile Covid vor putea fi depistate și în Moldova: Echipamentul de circa 400 000 euro, donat de UE
Tulpinile și mutațiile Covid vor putea fi depistate și în Moldova. Țara noastră a primit un aparat de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Donația vine din partea UE și a OMS.
Foto: msmps.gov.md
Valoarea echipamentului de laborator este estimată la 400.000 de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de diagnostic de laborator.

„Astfel, Republica Moldova se aliniază la capacitățile laboratoarelor europene și mondiale – tehnologiile moleculare avansate, precum secvențierea de ultimă generație, permit secvențierea completă a genomului SARS-CoV-2, inclusiv a tuturor variantelor virusului.

Acest echipament de înaltă performanță este important pentru predicția evoluției și apariției agenților cauzali ai bolii, mai ales în cazul virusurilor de tip ARN, precum SARS-CoV-2, ce se caracterizează printr-o variabilitate genetică înaltă, fapt ce duce la apariția mutațiilor”, spune ministerul Sănătății.

Până în prezent, Republica Moldova nu a putut depista tulpinile Covid. Anterior, autoritățile responsabile au trimis probe la laboratoarele de peste hotarele țării pentru a confirma prezența unei mutații ale virusului.


Pub