Ceban, despre compensațiile pentru căldură oferite de guvernare: Cei care au bunuri „de lux” - televizor, frigider, etc., nu le vor primi. Iată care va fi ajutorul real

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu critici în adresa guvernării privind compensațiile de 700 de lei oferite pentru perioada rece. „În realitate vor dispune de compensații de 700 de lei, acele persoane care vor fi evaluate de asistentul social completând cereri privind bunurile care le deține: televizor, frigider, lot de pământ, etc. Astfel, la deținerea a astfel de bunuri „de lux” vor fi lipsite de compensații”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA
Cu privire la compensarea facturilor pentru gaz în perioada rece, am văzut unele propuneri din partea unor consilieri să mărim compensația pentru gazul achitat în perioada rece. Reiterez: pentru zeci de mii de persoane din municipiu, Primăria Chișinău achită 40% din factura pentru căldură, mai sunt oferite și lemne pentru foc. Dacă cineva din cei care azi reprezintă puterea vor ca această sumă să fie majorată, salut decizia de a oferi bani și de la Guvern.
Guvernul, deși a spus că va oferi compensații la gaz, în realitate vor dispune de compensații de 700 de lei, acele persoane care vor fi evaluate de asistentul social completând cereri privind bunurile pe care le dețin: televizor, frigider, lot de pământ, etc. Astfel, la deținerea a unor astfel de bunuri „de lux”, persoanele vor fi lipsite de compensații. Iată care va fi ajutorul real pentru perioada rece a anului, pentru majorarea tarifului la gaz de două ori”, a declarat Ceban.
Peste 300 mii de familii defavorizate vor primi compensații pentru perioada rece a anului. Guvernul a aprobat creșterea numărului beneficiarilor, dar și a compensației. Astfel, dacă până acum numărul mediu al familiilor care au beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului a constituit 214 mii, acum va fi cu circa 86 000 familii mai multe. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, în debutul ședinței, de la 10 noiembrie, a menționat că suma compensațiilor va ajunge la 1,6 miliarde de lei, după scumpirea prețului la gaz. 

Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 10,26 lei pentru un metru cub, față de 4,3 lei, cât plăteau anterior. Asta, însă, fără Taxa pe Valoare Adăugată.

Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.

Directorul Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Ștefan Creangă, susține că tariful la gazul natural propus de Moldovagaz și aprobat de ANRE este unul corect, iar majorarea a fost necesară inclusiv pentru „a nu plăti mai mult în viitor” și a nu acumula alte datorii istorice, pe lângă cele deja existente, în sumă de 700 de milioane de dolari.

Acesta a anunțat că tariful solicitat de Moldovagaz este provizoriu, iar unul exact va fi aprobat până la 30 noiembrie.

Ștefan Creangă a explicat și din ce motiv noul tarif la gaz a fost aprobat cu atâta grabă și de ce a intrat în vigoare începând de la 1 noiembrie.


Pub