Solicitarea Termoelectrica către ANRE. Prețul pentru o gigacalorie ar urma să crească cu 650 de lei

căldura
Foto: agora.md

Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica SA cu aplicarea din 1 noiembrie 2021.

Conform unui comunicat emis de Termoelectrica, necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu circa 115,3 %.

„Actualmente, Termoelectrica SA aplică din martie 2020 prețul la energia electrică produsă de 116 bani/kWh (fără TVA) și tariful pentru energia termică – de 1 122 lei/Gcal (fără TVA), fiind inclus în structura tarifelor prețul de procurare a gazelor naturale de 4 018 lei/1000m3”, se arată în comunicatul emis.

Conform estimărilor Termoelectrica SA, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 121 bani/kWh, până la 237 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA).

„Ajustarea tarifelor în regim de urgență are drept scop neadmiterea acumulării datoriilor și intrarea în incapacitate de plată din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare, deoarece Termoelectrica SA procură circa 32,7 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de S.A. Moldovagaz”, se mai arată în comunicat.


Amintim că, în data de 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub. Tariful se va calcula de la 1 noiembrie, dar poate va fi revăzut de ANRE la sfârșitul lunii, acesta fiind un preț provizoriu și nu unul final.

Totodată, guvernul a anunțat că va compensa această creștere tarifară.

Compensarea creșterii la tariful de gaze naturale: De această compensare vor beneficia toți consumatorii casnici de gaze. Conform autorităților, este vorba despre 746 000 de familii. Compensația va fi efectuată gradual și în bază de consum: pentru primii 50 de metri cubi consumați, cetățenii vor achita 6,28 lei pentru metru cub (restul plății va fi compensată de guvern), pentru următorii 100 de metri cubi consumați cetățenii vor achita 7,9 lei pentru metru cub (restul plății va fi compensată de guvern). Consumul mai mare de 150 de metri cubi va fi achitat de cetățeni în valoare integrală de 11,08 lei.

Această compensarea va fi efectuată direct în factură și se adresează celor care au încălzire autonomă.

Compensarea creșterii de tarif la agentul termic: Este vorba despre 222 000 de consumatori din Chișinău și Bălți care sunt conectați la încălzirea centralizată. Astfel, guvernul va compensa 2/3 din creșterea costurilor pentru încălzire. Această cifră fiind aproximativ de 450 de lei pe lună.

Plafonul pentru beneficierea compensației este de o gigacalorie. Conform autorităților, doar 30 % din consumatori depășesc acest plafon. Astfel, cei care for depăși plafonul, vor achita prețul integral pentru energia termică consumată ulterior. Această compensare, de asemenea, va fi aplicată direct în factură.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente