Competiţia, organizată de Departamentul Poliţiei de Frontieră a MAI cu concursul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, se desfăşoară pe terenul stadionului din strada Mihai Viteazul din capitală.

La ceremonia de deschidere participanţii au fost salutaţi de către şeful-adjunct al Departamentului poliţiei de frontieră al MAI Ianuş Erhan, vicepreşedintele FMF Ruslan Berzoi, şeful biroului Misiunii EUBAM în Moldova Andrew Filmer.

IANUŞ ERHAN, şef-adjunct al DPF al MAI:
Este o plăcere să participăm la acest turneu, în special pentru colegii mei. Noi avem o echipă tânără, sperăm din tot sufletul ca unul dintre trofee să ajungă la noi! Aşa că trebuie să ne guverneze spiritul de fair-play şi să nu vă supăraţi, dacă o să luăm noi una dintre aceste cupe.

RUSLAN BERZOI, vicepreşedinte FMF:
Din partea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, din partea preşedintelui, dlui Pavel Ciobanu să vă salut şi să vă mulţumesc pentru că aţi acceptat să participaţi la acest turneu internaţional - Cupa Independenţei. Pentru noi, pentru FMF este o mare onoare că aţi ales fotbalul pentru acest turneu. FMF este şi va fi şi în continuare alături de Departamentul Poliţiei de Frontieră. Avem o conlucrare fructuoasă, pe care o vom dezvolta şi în continuare. Tuturor participanţilor vreau să le doresc succes, să aveţi parte de meciuri frumoase, de goluri spectaculoase, cât mai puţine traume şi spectatorilor-vizionare plăcută. Din partea federaţiei venim cu un mic cadou-mingi de fotbal.   

ANDREW FILMER, şeful biroului misiunii EUBAM în Moldova:
Este o plăcere să participăm la acest turneu, în special pentru colegii mei. Noi avem o echipă tânără, sperăm din tot sufletul ca unul dintre trofee să ajungă la noi! Aşa că trebuie să ne guverneze spiritul de fair-play şi să nu vă supăraţi, dacă o să luăm noi una dintre aceste cupe.

Formaţiile participante au fost împărţite în grupe preliminare, unde vor juca după sistemul fiecare cu fiecare. Echipele clasate pe primele locuri în grupe se vor califica în faza play-off, unde va acţiona sistemul eliminatoriu. Învingătoarele din semifinale vor disputa finala mare, contând pentru trofeul principal, iar echipele învinse vor lupta pentru locul 3.

DAVID GHIVISHVILI, jucător Georgia:
Participăm a 2-a oară la acest turneu. Am participat şi anul trecut la acest turneu şi acum am venit cu plăcere să participăm la competiţii. Am evoluat binişor anul trecut, ne-am calificat din grupe în runda următoare, am acumulat o practică de joc considerabilă şi ţinând cont de rezultatele înregistrate ne-am pregătit către acest turneu.

Echipa poliţiei de frontieră de la Iaşi de asemenea a mai participat la aceste competiţii.

CIPRIAN AMARANDEI, jucător PF Iaşi, România:
Am venit aici să sărbătorim Ziua Independenţei Republicii Moldova alături de fraţii noştri de peste Prut. Am participat şi la ediţia precedentă care a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Am venit şi anul acesta la invitaţia colegilor moldoveni şi sperăm să ne bucurăm de tot ce-i mai bun. Anul trecut am ieşit pe locul 5, acum sperăm să luăm şi noi un trofeu.

Turneul Internaţional de minifotbal Cupa Independenţei este organizat de Poliţia de Frontieră din Moldova de comun acord cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor, secţia Republica Moldova şi Biroul Teritorial Poliţia de Frontieră şi are drept scop consolidarea cooperării între instituţiile de forţă din Moldova şi din străinătate, stabilirea unor legături de prietenie şi de noi forme de colaborare, precum şi promovarea sportului, a unui mod sănătos de viaţă în rândurile angajaţilor poliţiei de frontieră.