Va crește sau nu tariful pentru energia electrică? Ce spune prim-ministra, Natalia Gavrilița
Factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, dă asigurări că cel puțin până în luna martie nu vor exista scumpiri, până la expirarea contractului. Precizarea a fost făcută în această săptămână în cadrul unei conferințe de presă.
Foto: colaj

„Noi avem un contract pentru furnizarea energiei electrice care este valabil până în martie 2022 și nu ar trebui să crească tarifele pentru energia electrică. Contractul stabilește un anumit preț. Atunci când va fi cazul, dacă vor exista inițiative de renegociere atunci vom discuta”, a spus prim-ministra.

Acum 4 zile, șeful ANRE spunea că instituția „intră într-o activitate activă și probabil vor fi mai multe decizii sensibile din punct de vedere politic și social, posibil și nepopular”.

„În luna noiembrie practic suntem ocupați cu tarifele la gaze, luna decembrie cu tarifele pentru energia termică, începând cu anul viitor cu tarifele pentru energia electrică”, a spus Calmîc.

Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Între timp, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.


Pub