(doc) Ucraina lărgește albia râului Nistru, iar autoritățile tac. Grigoriu: Nu e clar dacă au dat acordul sau dacă sunt la curent

Fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, susține că în Ucraina au loc lucrări de lărgire a albiei râului Nistru, însă nu este clar dacă autoritățile de la noi au dat acordul sau dacă sunt la curent cu ce se întâmplă. În context, a publicat două documente „dosite de ochii lumii”.

Foto: colaj
„Nu îmi este clară poziția Ministerului Mediului cu privire la negocierile din cadrul rundei a treia a grupului de lucru moldo-ucrainean, ce au avut loc pe data de 28-29 octombrie, curent. Totodată, vreau să înțeleg de ce autoritățile noastre nu au dat curs invitației omologilor săi din Ucraina cu privire la prelungirea dezbaterilor. Ce au de gând să facă reprezentanții noștri cu privire la râul Nistru?”, scrie fosta deputată.

În unul dintre documentele atașate, Agenția Proprietăți Publice solicită contramandarea consultărilor din 10-11 noiembrie, pentru luna decembrie.

După o pauză de doi ani, Comisia moldo-ucraineană privind utilizarea stabilă și protecția bazinului râului Nistru, s-a reunit într-o nouă ședință pe 28 octombrie. Astfel, la eveniment au participat membrii Comisiei moldo-ucrainene - reprezentanți ai autorităților publice centrale din Republica Moldova și Ucraina, partenerii de dezvoltare, experți în domeniul gestionării resurselor de apă și reprezentanți ai societății civile.

Discuțiile în prima zi a ședinței s-au axat pe aspectele prioritare legate de protecția Nistrului, rezultatele activității grupurilor de lucru din cadrul Comisiei, prezentarea unor rezultate ale proiectelor de asistență tehnică Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean” (PNUD). Totodată, au fost puse în discuție unele aspecte din proiectul Regulilor de exploatare a CHN, alte probleme actuale ale bazinului Nistrului. Consolidarea colaborării în domeniul utilizării durabile a bazinului fluviului Nistru este unul dintre principalele obiective ale întrunirii Comisiei moldo-ucrainene.

Ministerul Mediului a venit cu mai multe precizări în luna septembrie, după ce spațiul public a fost inundat cu informații privind secarea fluviului Nistru din cauza Complexului Hidro Energetic (Hidro) Nistrean. 

Tot la începutul lunii septembrie, deputatul BCS Grigore Novac declara că țara noastră se va confrunta cu o criză ecologică acută și cu lipsă de apă potabilă, dacă Ucraina nu va stopa lucrările la hidrocentrala Novodnestrovsk.




Pub