(video) Dosarul „tentativei de asasinare a lui Plahotniuc”: Zabolotnîi și ceilalți 5 figuranți, achitați. Procurora: Soluție pripită

Punct final în dosarul „tentativei de asasinare a lui Plahotniuc”. Vladimir Zabolotnîi și alți cinci figuranți anchetați, au fost achitați. Decizia a fost luată în această săptămână de magistrații Curții de Apel Chișinău. Procurora de caz, Julieta Devder, a declarat că soluția este una pripită. 

Foto: colaj

„După mine este o soluție pripită, dar urmează să vedem foarte minuțios dispozitivul și respectiv soluția când va fi adoptată integral și vom decide asupra oportunității declanșării recursului ordinar în continuare. Anume instanța a decis asupra unei soluții de achitare în privința inculpaților. Noi considerăm că instanța de fapt a preluat poziția părții apărării, nu a ținut cont de probe”, a spus procurora.


În iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a anulat sentințele de condamnare a inculpaților în dosarul tentativei de omor asupra fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și a remis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel. 

În 2017, mai multe persoane au fost reținute sub acuzația de „organizarea unei tentative de asasinat” asupra liderului de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valeriu Zabolotnîi, director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS, filială fondată de autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias „Bulgarul”. Acesta va sta la închisoare 23 de ani, după ce instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani. Vedeți aici sentințele pronunțate de magistrații Judecătoriei Chișinău, în luna aprilie, 2018.

Stepan Kirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitri Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valeriu Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică. „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”.

Totul a început în luna aprilie a anului 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunța printr-un comunicat de presă despre reținerea membrilor unei grupări criminale, plătite, pentru a-l asasina pe liderul Partidului Democrat. Aceștia au fost extrădați autorităților moldovenești, iar la scurt timp, Judecătoria Chișinău a emis mandate de arest pentru fiecare dintre ei.


Pub