Igor Dodon a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru a ajuta mama celor 5 copii, închisă pentru datorii, să fie eliberată

Fostul șef de stat Igor Dodon a lansat o campanie de colectare de fonduri, după ce o femeie, mamă a cinci copii, condamnată la pușcărie pentru că a adunat datorii față de instituții de creditare de circa 8 mii de euro, nu a fost grațiată de către Președinție. Unul dintre motivele anunțate de instituția prezidențială a fost anume nerambursarea datoriilor acumulate. „Deschidem un cont bancar unde să putem depune ajutor financiar, fiecare cât poate, și sper că vom aduna bani nu doar pentru eliberarea acelei mame, ci și pentru strictul necesar de care să se bucure acei copilași sărmani”, a anunțat liderul Partidului Socialiștilor.

Foto: captură ProTV

„Eu cred că este în puterea noastră colectivă să facem un bine.

Moldova rămâne fără natalitate, fără demografie, fără generație tânără și noi să nu cruțăm o mamă cu cinci copii? Să nu dăm un semnal pozitiv social, politic, uman? Dar nici măcar nu e vorba de tema demografiei aici, e vorba de elementară morală, de empatie, de atitudine sufletistă, pe care măcar uneori trebuie să o demonstreze și demnitarii insensibili din fotoliile înalte. Lumea se întreabă: cum se întâmplă că oamenii simpli sunt mai inimoși, mai săritori la nevoie, mai omenoși decât cei care conduc țara și se comportă indiferent și rece față de suferințele cetățeanului?

De aceea, fac aici apel la oamenii simpli, nu la demnitari: haideți să ajutăm fiecare cu ce poate. Știu că aceste „vremuri bune” sunt foarte grele pentru dumneavoastră, iar fiecare ban este cântărit, dar chiar și câte un leu de la fiecare poate fi suficient dacă donăm cât mai mulți. Câte un leu, câte zece lei, cât putem fiecare și vom scoate această femeie din închisoare. Haideți să dăm o șansă acelor cinci copii să adoarmă lângă mama lor în fiecare seară. Dumnezeu să-i ajute”, a declarat Igor Dodon.

Președinta țării, Maia Sandu, a respins cererea de grațiere a mamei cu 5 copii, din Drochia, care a fost condamnată la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un credit. Informația a fost făcută publică de către avocatul Iulian Rusanovschi, care a spus că „este trist faptul că președinta nu a intervenit în acest act de injustiție”.

„Nu a fost întrunită condiția recuperării prejudiciului, asta este o normă care este impusă de lege pentru care orice persoană care solicită grațierea să aibă la acel moment toate datoriile stinse față de partea vătămată. Nu a fost întrunită nici condiția recunoașterii vinovăției. Ursachi Natalia nu și-a recunoscut vina. În aceste condiții Comisia a considerat inoportună recomandarea grațierii”. Explicațiile au fost oferite de Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe marginea cazului mamei cu 5 copii din Drochia, condamnată pentru că nu a întors un credit.


Pub