O companie din India a câștigat licitația pentru construcția unei linii electrice aeriene Vulcănești-Chișinău

O companie din India a câștigat licitația de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău. Anunțul a fost făcut de Andrei Spînu, informează mold-street.com.

Foto: Captură de ecran

Documentul a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale. 

„Este un proiect important pentru asigurarea securității energetice a țării noastre”, a menţionat Spînu.

Datele publice arată că firma câştigătoare, KEC International, este un grup indian specializat în Inginerie, Achiziții și Construcții (EPC). Are prezență pe verticalele de transport și distribuție a energiei electrice, căi ferate, civile, infrastructură urbană, solar, infrastructură inteligentă, conducte de petrol și gaze și cabluri.

Compania susţine că execută în prezent proiecte de infrastructură în peste 30 de țări și are o amprentă în peste 105 țări (include EPC, furnizarea de turnuri și cabluri). Este companie emblematică a grupului RPG din India, înființat în 1979, şi cu o cifră de afaceri de 4 miliarde dolari pe an.

Decizia comisiei de concurs s-a lăsat mult aşteptată şi a fost precedată de tot soiul de zvonuri referitor la luptele de culise şi potenţialul câştigător. Or deschiderea ofertelor a avut loc încă pe 3 noiembrie 2020, adică un an şi ceva în urmă.

De altfel, vicepremierul Andrei Spînu promitea în august că în cel mai scurt timp va începe construcția liniei. De ce a durat atât de mult procedura de examinare a ofertelor şi de luare a unei decizii nu este clar


Pub