(foto) Universitatea #diez. Primele 115 ore de curs ale Cătălinei Minciună la Universitatea Babeș-Bolyai: „În a treia săptămână am creat prima mea pagină web”

ipiccy_image (11)
Foto: colaj diez.md

Perioada de studenție e pur și simplu una dintre cele mai impresionante, pentru că învățăm multe lucruri noi, ne facem prietenii de viață și ieșim din zona noastră de confort. Cine să știe mai mult despre ieșirile din zona de confort, dacă nu tinerii și tinerele din Moldova, care au ales să își continue, din varii motive, studiile universitare peste hotare țării? Prin intermediul acestui articol, vă propunem să tragem cu un ochi în Universitatea Babeș-Bolyai, România, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde Cătălina Minciună ne va fi ghidă printre cursurile de specializare în Media Digitală. 

Într-un articol anterior, Cătălina a menționat că una dintre cele mai dificile decizii pe care le-a făcut după absolvirea liceului a fost alegerea facultății. Tânăra a optat pentru un domeniu creativ și flexibil, iar noi vă propunem să urmăriți experiența studentei de la Cluj.

„Scriu acest articol într-o pauză dintre cursuri. Am 30 de minute pentru a analiza cum au decurs cele cinci săptămâni de facultate, sau 115 ore de cursuri. 

Se întâmplă multe aici, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (sau FSPAC); printre cursuri, seminare și ateliere, se mai strecoară și întâlniri cu jurnaliști, care au reușit să-și lase amprenta asupra presei românești, activități de ghidare prin avalanșele de oportunități, și, mai nou, bootcamp-uri de voluntariat.

Dar astăzi, am ales să îți povestesc mai multe despre cursurile pe care le are un (o) student(ă) în anul întâi la Media Digitală. Săptămânal am 23 de ore dedicate procesului educațional (cursuri, seminare și ateliere luate împreună). De obicei, partea teoretică a disciplinei se studiază la curs, iar cea practică, la seminar sau atelier; cu toate acestea ambele durează o oră și treizeci de minute.

Arhivă personală Cătălina Minciună

Încep ziua de luni, la ora 10, cu un curs de introducere în studii media, o disciplină care vine în ajutorul celor care nu sunt atât de familiarizați cu diverse concepte referitoare la mass-media, sau cu evoluția presei. Aici învăț un car de noțiuni diferite, dar le și aplic în diverse cercetări asupra schimbărilor produse în mass-media.

Arhivă personală Cătălina Minciună

Următorul curs din ziua de luni este Comunicare vizuală. Probabil denumirea nu îți sugerează prea multe, dar îți voi spune eu că este un curs de analiză a mesajelor vizuale (fotografiilor, materialelor video), unde un (o) student(ă) învață să descifreze conținutul care i se afișează, în diferite contexte, utilizând diverse tehnici, dar și să producă, la rândul său, material vizual profesionist. Pentru mine, partea incipientă, axată mai mult pe noțiuni teoretice, e mai copleșitoare, dar urmează să aplic tot ceea ce desprind acum, în partea de design web și în crearea imaginilor publicitare și de presă, și cu siguranță voi simți utilitatea informației acumulate acum, în primele săptămâni. 

Arhivă personală Cătălina Minciună

Închei ziua de luni cu Platforme Digitale, unul dintre cursurile mele preferate. Cu siguranță, poate fi clasificat drept unul dintre cele mai actuale cursuri de la FSPAC, pentru că se studiază, în preponderență, despre rețelele sociale și diverse fenomene care au loc online (meme-uri, trolling, flaming, anonimitate, stalking, influencer-i ș. a.). Dar partea distinctivă a disciplinei este că, atât la curs, cât și la seminar, se comunică și dezbate foarte mult, ceea ce, în online, de obicei e mai dificil. 

Pentru că am tot vorbit de design și social media, un curs mai tehnic de la Media Digitală este Editare în Limbaje Web, cu care îmi încep ziua de marți. După cum susțin și colegii mei, este un curs dificil, în special pentru cei care nu s-au mai întâlnit cu parte de Web Design anterior. Dacă din greșeală ai dat inspect pe o pagină web și ți s-a afișat un rând infinit de cuvinte și caractere parcă fără sens, atunci să știi că asta e ceea ce se învață la cursul respectiv – design-ul site-urilor web și partea mai tehnică, ce e ascunsă în spatele paginilor drăguța, accesate de noi zilnic. Așa am ajuns și eu, ca în a treia săptămâna de facultate, să creez prima mea pagină web, pentru o rețea imaginară de fitness. 

Arhivă personală Cătălina Minciună

Dar o pagină web de cele mai multe ori are nevoie și de un sistem de management de conținut. Așa sună un alt curs al studentului (studentei) de la Media Digitală. Planul de învățământ aici cuprinde atât noțiuni teoretice, referitoare la Web și a conținutului postat pe un site, cât și aplicare acestora prin folosirea platformei WordPress, unde, chiar din primele săptămâni, am învățat să administrez un magazin online cu tricouri și hanorace. 

Partea componentă a unui website e conținutul. Așa ajung să-ți povestesc despre un curs pe care-l am într-o zi de miercuri, Genuri și Formate în Media Digitală, sau cum se creează și publică un material pentru mediul online (de la știri, anunțuri la descrieri de produse). Prima temă aici a fost redactarea unei știri, bazată pe evenimente reale, cu declarații de la persoanele implicate și care să respecte un anumit format. 

Iar, la final, îți voi vorbi despre cursul opțional pe care mi l-am ales semestrul acesta, Media și Cultura Populară. Curriculumul aici e destul de divers, iar câteva subiecte care mi-au atras atenția sunt: Super eroi și narațiunile vizuale, Presa tabloidă, Fotografiile paparazzo, Cultura remixului, Cultura YouTube, Meme pe Internet. 

Arhivă personală Cătălina Minciună

Din cauza faptului că orele se desfășoară online, se pierde mult din experiența complexă, pe care ar trebui s-o primească un (o) student(ă) în anul întâi. Orele în amfiteatre au o atmosferă aparte. În online, însă, totul devine mai monoton, demotivant. Cu toate acestea, profesorii încearcă să facă orele cât mai interactive, utilizând diverse platforme și instrumente, și îndemnând studenții să participe în conversații. 

Așa închei eu o săptămână la Media Digitală. Semestrul următor pare și mai captivant prin îmbinarea de cursuri propuse; îți las aici câteva indicii: editare foto, montaj audio-video, jurnalism TV, dar îți voi povesti mai multe odată ce ajung și eu acolo.”

Fă cunoștință cu toți (toate) participantele din acest an la Universitate #diez, AICI.

Autoare: Cătălina Minciună

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente