Vizitele la ginecolog(ă) (partea I). Cum te pregătești pentru o consultație și la care întrebări trebuie să știi răspunsul

Depositphotos_221553364_S
Foto: depositphotos.com

În cadrul primului episod din al treilea sezon de podcast, am vorbit despre vizitele la ginecolog(ă). Am discutat cu medica ginecologă din cadrul centrelor prietenoase tinerilor Neovita, Galina Leșco. În cadrul interviului, am avut multe subiecte interesante, am vorbit despre prima vizită la ginecolog, despre vizitele ordinare, ce se întâmplă la cabinet și ce trebuie să știe tinerele atunci când planifică o investigație, scrie sexplicații.md.

Vizitele la ginecolog(ă) sunt indispensabile pentru tinere, indiferent dacă și-au început sau nu viața sexuală. Nu există o vârstă specifică la care tinerele ar trebui să meargă la medic(ă). La ginecolog(ă) pot veni fetele de orice vârstă, în special când au anumite întrebări legate de organele genitale interne sau externe, pentru că, cu părere de rău, situații problematice pot să se întâmple mereu, din acest motiv, nu este indicat să așteptăm o vârstă specifică.

Cele mai multe evenimente importante se întâmplă în adolescență, când începe maturizarea sexuală. Vârsta medie la care apare menstruația la fetițe, la noi în Moldova, este de 12-13 ani. Prin urmare, schimbările în organism încep de la opt-nouă ani. În calitate de ginecologă, specializată inclusiv în sănătatea reproductivă a adolescenților (adolescentelor), recomand adresarea, pentru o vizită de cunoștință la ginecolog sau pentru o discuție prietenoasă acasă în momentul în care apar primele simptome de maturizare sexuală, deci atunci când încep a îmboboci glandele mamare.” Specialista afirmă că discuțiile trebuie să fie începute înainte de apariția menstruației, pentru ca menarha să nu fie un stres pentru fetiță. Prin urmare, ar fi bine ca discuțiile pregătitoare să aibă loc în perioada vârstei de opt-10 ani.

De asemenea, e bine de consultat un (o) medic(ă) dacă ciclul menstrual nu a devenit regulat după doi ani de la menarhă (prima menstruație) sau dacă menstruația nu a apărut până la vârsta de 14 ani.

Este important de consultat un medic sau o medică dacă ciclul menstrual nu are o regularitate. În acest context, Doamna Leșco le recomandă tinerelor să urmărească cu atenție caracterul ciclului și să noteze în aplicațiile mobile specifice de sănătate sau in calendarele menstruale fizice perioadele de menstruație.

În rest, tinerele ar trebui să facă o vizită consultativă la cabinet o dată sau de două ori pe an pentru o verificare de rutină. La ginecolog(ă) vin nu doar domnișoarele care au avut deja relații sexuale, dar e bine de venit și pentru discuții, ca atunci când vor avea loc relațiile sexuale, tânăra să înțeleagă pe deplin ce se petrece cu corpul ei și să fie mai puțin (sau chiar deloc) stresată.”

Pregătirea pentru o vizită la ginecolog(ă)

După cum am menționat anterior, nu doar fetele care au relații sexuale pe veni la ginecolog(ă), dar și cele care încă nu și-au început viața sexuală. Prin urmare, la cabinet sunt așteptate: preadolecentele (fetițele de până la 10 ani), adolescentele precoce (10-13 ani), adolescentele (până la 16 ani), tinerele (16+). Medicul (medica) va adapta metodele de examinare în concordanță cu vârsta tinerei.

Pentru preadolescente și adolescente precoce, e vorba despre o vizită de curtoazie, mai mult o discuție amicală, de a înțelege procesele revoluționare din corp, pentru anticiparea întrebărilor care pot urma. În cadrul vizitei, mai poate fi efectuată o examinare foarte simplă. Aceasta constă în măsurarea înălțimii, cântărirea greutății, examinarea tegumentelor. Totodată, ginecologa menționează că nu se face nicio intervenție, fără a explica înainte fiecare pas care urmează. De asemenea, nicio intervenție nu e făcută fără acordul fetiței.

Dacă e vorba despre adolescente și tinere, vizita e mai complexă. Tinerele trebuie să cunoască răspunsuri la mai multe întrebări, dar și să urmeze anumite proceduri înainte de a intra în cabinet.

Inițial, când veniți la ginecolog, e bine să știți lista lucrurilor pe care trebuie să le aveți. În prezent, multe clinici oferă prosoape de unică folosință pacientelor, prin urmare, nu mereu e nevoie să luați unul cu voi, dar ar fi bine să o faceți. Când planificați o vizită la cabinet, nu uitați să luați o mapă cu teste/cartele/extrase pe care le aveți, dar și alte concluzii ale medicilor ginecologi la care ați fost anterior (dacă ați mai fost la vreo vizită). Acest lucru ajută foarte mult medicul să se focalizeze mai mult pe soluționarea problemei.”

Lista întrebărilor la care ar fi bine să știți răspunsul atunci când veniți la o consultație ginecologică 

# La ce vârstă a avut loc prima menstruație?
# Când a fost prima zi a ultimei menstruații?
# Câte zile durează menstruația? Dar ciclul menstrual?
# Ați mai avut alte boli? 
# Ați avut sarcini?
# Ați avut avorturi? 
# Aveți relații sexuale regulate/neregulate, protejate/neprotejate?
# Care este tipul raporturilor sexuale?
# Care este tipul partenerilor? 
# Ce metode de protejare împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală folosiți?
# Folosiți metode de contracepție? Care?
# Ați avut vreodată o infecție cu transmitere sexuală?
# Faceți în prezent un tratament?
# Care este stilul de viață pe care îl abordați? Fumați? Faceți sport? Țineți vreo dietă? Consumați alcool?

În funcție de situație, pot fi mai multe, sau mai puține întrebări. 

În general, în cadrul vizitei, se adresează o serie de întrebări personale, este important de înțeles că aceasta nu este curiozitatea doctorului, dar este o necesitate pentru a înțelege mai bine tabloul clinic/contextul/cauzele.”

De asemenea, ar fi bine să pregătiți o listă de întrebări la care voi vreți să știți răspunsul.

Înainte de vizită, ne spune medica, e indicat să faceți un duș, cel puțin la nivel local, dar fără exces de zel. Nu faceți dușuri vaginale interne, e suficientă o spălare exterioară cu apă fiartă, fără săpun, pentru a nu dezechilibra microflora vaginală, pentru ca specialistul (specialista) să vadă tabloul clinic corect.” De asemenea, medica recomandă cu câteva zile înainte de vizită tânăra să renunțe la diferite remedii locale, cum ar fi dușurile vaginale, supozitoare, antiseptice, medicamente, de asemenea, ar fi bine de evitat contactul sexual înainte de vizită.

Un alt aspect al vizitei este epilarea intimă. Epilarea intimă ține de modul de viață a fiecărei persoane. Prin urmare, special pentru medicul ginecolog nu trebuie de făcut această procedură. Deseori, făcută în grabă, de sine stătător, epilarea poate să ducă la iritații locale și la distorsionarea tabloului medical. Doctorii au văzut de toate, ei o să aprecieze mai mult igiena corespunzătoare și o mică freză igienică. Pilozitatea pubiană este gândită de natură și este necesară pentru protecție, aerisire și, în principiu, din punct de vedere a sănătății, ea nu trebuie scoasă.”

În partea a doua a materialului, vom vorbi despre ce se întâmplă în cele 30 de minute la cabinet.

Dacă nu ați reușit să ascultați episodul, îl găsiți aici.

Sursă foto: depositphotos.com

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente