image
Sursa foto: Jurnal.md

Niciun deces provocat de COVID nu era raportat la zi în statistica prezentată de Minister; Nemerenco vine cu detalii

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat astăzi într-o conferință de presă că niciunul dintre cazurile de deces provocate de coronavirus raportate zilnic de Minister nu a fost înregistrat în ultimele 24 de ore de la prezentarea datelor. Excepție fiind doar decesele raportate ieri, dintre acestea doar 15 erau înregistrat într-o singură zi, dar numărul real al deceselor pentru ziua de ieri ar fi altul, întrucât datele urmează a fi raportate.

Mai grav, decesele urmau a fi raportate peste câteva zile, săptămâni, luni sau chiar un an, spune ministra.

„Acestă situație a impus inițierea unor verificări. Procesul de raportare a cazurilor de deces provocate de covid și cel al infectărilor este unul complicat. Unii medici și conducători de instituții nu raportau la timp cazurile de deces. Acestea ajungeau să fie incluse în raportul național abia după câteva zile, săptămâni, luni și avem cazuri care au fost depistate la o distanță de un an. Cifrele de decese zilnice care erau publicate pe pagina Ministerului în fiecare zi nu au inclus niciodată decesele care surveneu în ultimele 24 de ore, dar doar creau această imagine. Ele includeau doar acele cazuri de decese care erau raportate în acea zi în sistemul național de evidență”, a declarat Ala Nemerenco.

Aceste practici de raportare a deceselor au distorsionat înțelegerea dinamicii valurilor de pandemie.

„În prezent am depistat peste 200 de cazuri care au fost de mult timp înregistrate, dar nu au fost raportate în sistem și noi acum trebuie să le introducem. Unele dintre ele sunt cu o vechime de un an. Nimeni din conducerea ministerului nu a fost informat despre acest caz”, susține Nemerenco.

Ministra Sănătății a precizat și cum a fost posibil acest lucru până acum: „Informațiile erau livrate de instituțiile medicale către ANSP cu întârzire din anumite motive, aftfel unele dintre ele ajungeau mult mai târziu. Unele cazuri aveau nevoie de mai multe investigații pentru ca să fie verificate legătura cauzei decesului cu COVID-19. Notele informative pe care le recepționa ANSP de la instituțile medicale adesea nu conțineau informațiile complete despre data concretă a decesului și IDNP, acestea erau returnate, revizuite și abia după aceea erau validate ca să fie introduse în sistemul național de raportare. O altă problemă erau decesele înregistrate la domiciliu, care impuneau proceduri birocratice mult mai lungi de validare și ajungeau cu o mare întârziere. Erau neclarități și cu referire la procesul de validare a rezultatului de diagnostic COVID. Pânâ în martie 2021 doar testul PCR era recunoscut de către protocolul național drept confirmare a unui deces de COVID-19, însă au existat cazuri care au avut confirmare testul rapid antigen, dar din punct de vedere legal nu a permis validarea lor”.

Pe lângă întârzierile în raportarea cazurilor de instituțiile medicale s-a depistat că și la Ministerul Sănătății, în unele situații, erau ajustate cifrele reale de deces care se raportau în anumite zile.

„Asta se întâmpla în special în perioada valurilor pandemice, diagrama deceselor spre deosebire de cea a îmbolnăvirilor care creștea vertiginos forma de fapt platouri, ceea ce de fapt nu se întâmplă la îmbolnăviri. Cifrele apăreau la rând constant”, a conchis ministra.

În acest sens Nemerenco susține că a emis un ordin care vine să îmbunătățească sistemul de raportare.

„Vom instrui încă odată toate persoanele responsabile de colectare a datelor din cadrul instituțiilor medicale, vom schimba modalitatea de raportare a cazurilor pe pagina ministerului. Astfel, va fi menționată data la care a survenit decesul. Vom prezenta în scurt timp corectarea tuturor datelor pentru a avea o diagramă și interpretare corectă a datelor”, dă asigurări ministra.

Evenimentul poate fi urmărit aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: