image
Sursa foto: protv.md

Maia Sandu a respins cererea de grațiere a unei mame cu cinci copii; Avocatul femeii: „Am așteptat să vină vremurile bune”

Președintele Maia Sandu a respins cererea de grațiere a unei mame cu 5 copii, condamnată la 8 ani de închisoare pentru nerestituirea unui împrumut de 8.000 de euro. După ce subiectul a ajuns în presă, astăzi președintele Comisiei pentru grațierea persoanelor condamnate, Ion Guzun, a încercat să explice de ce femeia nu a putut fi eliberată din pușcărie. Argumentele sunt însă calificate de avocatul femeii drept rupte de realitate.

„În țara hoților și a furtului miliardului, face pușcărie doar o mamă care a împrumutat, prin contract 8000 de euro, pentru întreținerea și creșterea copiilor săi, după ce tatăl lor i-a abandonat. Cererea de grațiere era singura speranță de care se agățaseră acei copilași și bunicii lor care îi îngrijesc. Probabil suferința lor nu a fost suficientă pentru a ajunge la inima președintelui țării”, declarase ieri avocatul femeii, Iulian Rusanovschi.

Astăzi Ion Guzun, președintele comisiei pentru problemele grațierii, a venit cu o reacție.

„Nu a fost întrunită condiția reparării prejudiciului. Asta este o normă impusă de lege, pentru orice persoană care solicită grațierea să aibă la acel moment toate datoriile stinse față de partea vătămată. Nu a fost întrunită nici condiția recunoașterii vinovăției. Doamna Natalia Ursachi nu și-a recunoscut vina”, a explicat Guzun.

În replică, avocatul a mai ieșit astăzi cu o declarație, respingând afirmațiile lui Ion Guzun și menționând că Maia Sandu a fost indusă în eroare de președintele Comisiei de grațiere.

„Este bine că am auzit cel puțin poziția Președinției, dar argumentele sunt rupte de realitate. Iată de ce:

1. Pentru acordarea gratierii, legislatia nu prevede obligatia de achitare a datoriei. Articolul 108 din Codul penal prevde: „Graţierea NU are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate”. Datoria din închisoare nu poate fi achitată!!!

2. Ursachi Natalia a îndeplinit toate condițiile pentru grațiere, iar Penitenciarul Rusca a confirmat acest lucru, considerând că ea se poate reintegra în societate în eventualitatea grațierii.

3. Natalia Ursachi a fost condamnata ILEGAL. Articolul 1 din protocolul 4 al Conventiei CEDO spune: „Nimeni nu poate fi privat de libertatea sa pentru singurul motiv că nu este în măsură să execute o obligaţie contractuală”. Ce trebuie sa recunoasca Natalia Ursachi în fața Președintelui Țării și în baza cărei norme de drept?

5. Conform Raportului de expertiza extrajudiciară din 25 iunie 2021, Ursachi Natali NU PREZINTĂ RISC DE RECIDIVĂ, SE CARACTERIZEAZA PRIN MATURITATE EMOȚIONALĂ, NU ESTE AGRESIVĂ etc.

5. Cererea de grațiere a fost depusă în noiambrie 2020 și a fost examinată/respinsă abia acum, fără ca cineva să o întrebe pe Ursachi Natalia dacă recunoaște vina sau nu, și fără a se ridica materialele dosarului penal pentru a se asiigura de legalitatea condamnării acestei persoane.

În aceste circumstanțe, solicităm Președintelui R. Moldova,următoarele:

1. Reexaminarea cererii de grețiere, fiindcă se pare că doamna Maia Sandu a fost indusă în eroare de către membrii Comisie de Grațiere;

2. Înaintarea unui demers către Procuratura Generală prin care să se declanșeze revizuirea cauzei penale intentate pe numele doamnei Ursachi Natalia, victimă a sistemului judecătoresc corupt și putred din R. Moldova”.

Amintim că Natalia Ursachi a împrumutat 2.500 de euro și a luat un automobil BMW 320 pentru care nu a plătit și nici nu a returnat bunul mobil. În februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8.700 de euro – și datoria de 2.500 de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: