(video) CNA, lipsit de competențe? Instituția ar urma să fie comasată cu PA: „E un ping-pong între ei”

Centrul Național Anticorupție ar putea fi comasat cu Procuratura Anticorupție. Președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, spune că CNA, cu actualele competențe nu-și poate îndeplini misiunea. „Anumite schimbări acolo trebuie să aibă loc”, a menționat Stamate, ieri la Puterea a 4-a de la N4. 

Foto: UNIMEDIA

„Asta ar urma să fie o opțiune, este cumva în discuții. Nu este bătut în cuie. Asta a fost clar și cumva vizibil și înainte de a începe evaluarea. În procesul evaluării am văzut foarte clar că cu competențele actuale și în formatul actual CNA nu-și poate nu-și exercita misiunea de combatere eficientă a corupției. Deci, anumite schimbări acolo trebuie să aibă loc. Fie primește competențe mai mari. Pentru că de fiecare dată argument - de ce nu progresați? spun că i-au blocat procurorii PA. Îi întreb pe procurorii de ce nu a progresat Centrul pe dosarul respectiv, fiindcă nu au executat indicațiile procurorilor. Este un ping-pong. 

Atunci ar fi una din două opțiuni, ar putea fi și a treia”, a spus Stamate.

Deputații ieri au adoptat proiectul de hotărâre privind inițierea controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA).

La mijlocul lunii octombrie, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de efectuare a controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA). În cadrul ședinței plenare de astăzi, au fost aprobate modificări la proiectul de hotărâre, care prevede inițierea controlului.

La începutul lunii septembrie, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și ai Comisiei juridice, numiri și imunități au inițiat controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție. Acesta are scopul de a identifica domeniile în care activitatea CNA trenează, dar și de a genera recomandări în vederea îmbunătățirii activității instituției.

Încă în luna august, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că șeful CNA va fi supus unei evaluări, care va decide dacă rămâne sau la șefia instituției. Totuși, ministrul afirmă că „cel mai probabil va pleca”. 


Pub