Ultima oră! Mandat de arest pe numele lui Platon. Magistrații au admis demersul procurorilor
Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în după amiaza zilei de 11 noiembrie curent, au admis demersul procurorilor și au eliberat mandat de arestarea în contumacie, în privința lui Platon Veacealav, pe un termen de 30 zile.
Foto: UNIMEDIA

„Având în vedere desconsiderarea citației emise și neprezentarea cetățeanului Platon Veaceslav în fața organului de urmărire penală, procurorii anticorupție au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința acestuia. 

Amintim că, Platon Veaceslav are calitate de învinuit, pe o cauza penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, pornită pe faptul pretinselor acțiuni ilegale de preluare a controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat. Investigațiile respective se referă la faptele ce se încadrează juridic conform prevederilor art.190 alin. (5) și art. 243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal”, se arată într-un comunicat emis de PA.

Subsecvent, procurorii anticorupție, la 11 noiembrie curent, l-au citat pe Platon Veaceslav pentru înaintarea acuzării în cadrul cauzei penale denumite generic „Laundromat”, în contextul executării cererii de asistență juridică internațională în materie penală, formulată la 06.09.2021, de către autoritățile competente ale Federației Ruse.

Prin urmare, Platon Veaceslav a fost citat pentru aducerea la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire din 20.05.2021, emisă de reprezentantul organului de urmărire penală al Departamentului de anchetă al Ministerului de Interne al Federației Ruse.

Potrivit învinuirii formulate de către autoritățile Federației Ruse, lui Platon Veaceslav i se incriminează săvârșirea infracțiunilor prevăzute la alin. (1) art. 210 Codul penal al Federației Ruse (Organizația criminală) și pct. a), b) alin.(3) art. 193.1 din Codul penal al Federației Ruse ( Efectuarea operațiunilor valutare privind transferurile mijloacelor bănești în valută străină din Federația Rusă pe conturile companiilor nerezidente, cu folosirea documentelor oficiale false, în proporții deosebit de mari). 

Procuratura Anticorupție a venit vineri, 29 octombrie, cu informații noi, în contextul investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015, în vederea preluării controlului asupra „Moldova Agroindbank”. Procurorii au constatat în baza probelor acumulate, că după ce a fost obținut un pachet de 2805 acțiuni ale băncii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, suspecții, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile respective către companiile nerezidente, al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.
 
Procurorii anticorupție au venit cu unele detalii despre atacurile raider de la BC „Victoriabank” SA și BC „Banca de Economii” SA, din anul 2011. În contextul interesului public sporit, Procuratura anunță că, faptele respective constituie inter alia obiectul urmăririi penale în cadrul cauzei penale denumite generic „Frauda Bancară”.


Pub