Dubla doi în oficiul lui Stoianoglo: Procurorii, cu noi percheziții astăzi

În aceste momente au loc percheziții în biroul Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Procuratura Anticorupție anunță că „necesitatea efectuării acestei acțiuni de urmărire penală a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul investigațiilor efectuate de procurori”.

Foto: UNIMEDIA

„Necesitatea efectuării acestei acțiuni de urmărire penală a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul investigațiilor efectuate de procurori. În special examinării sunt supuse părțile mobilierului de birou în care au rămas până în prezent acte și înscrisuri ce aparțin dlui Alexandr Stoianoglo.

Respectarea drepturilor persoanei în privința căreia se efectuează urmărire penală reprezintă o prioritate, motiv pentru care, efectuarea acțiunii respective a fost autorizată de către judecătorul de instrucție la demersul procurorilor, iar nemijlocit la efectuarea acțiunii de urmărire penală participă trei avocați care îi apără interesele dlui A. Stoianoglo.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, se arată în nota PA.

Alexandr Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Instanța a decis să admită demersul procurorilor privind prelungirea mandatului.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesul social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate în acest dosar. Astfel, au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu pe 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și a procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub