Nemerenco: Din 70 de decese, doar 15 erau de ieri. Dar nici acest lucru nu înseamnă că doar 15 persoane au decedat în toată țara

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu explicații astăzi într-o conferință de presă privind procesul de raportare a numărul deceselor din cauza Covid-19. Aceasta a menționat că s-au depistat mai multe nereguli. Ministra a declarat că mai mulți medici și conducători de instituții, nu raportau la timp cazurile de deces „acestea ajungeau să fie incluse în raportul național abia după câteva zile, uneori săptămâni, luni, avem și cazuri care au fost depistate la o distanță de un an”, a spus Nemerenco.

Foto: UNIMEDIA

„Zilele trecut după cum am menționat echipa Ministerului Sănătății a depistat un șir de nonconformități în raportarea cazurile de deces provocat de Covid-19. Aceeastă situație a impus inițierea unor verificări cu scopul de a depista și să înlăturăm erorile identificate și cel mai principal să nu le admitem pe viitor. Trebuie să cunoașteți cu toții că defapt procesul de raportare de deces și infectare provocate de Covid-19 este unul destul de complex cu participarea a mai multor actori. 

Sunt posibile erori care sunt cauzate atât de factori tehnici, cât și uman, este o problemă întâlnită și în alte țări, fapt pe care l-am urmărit în presa internațională. Din cauza presiunii unii medici, conducători de instituții, nu raportau la timp cazurile de deces, acestea ajungeau să fie incluse în raportul național abia după câteva zile, uneori săptămâni, luni, avem și cazuri care au fost depistate la o distanță de un an. Cifrele deceselor zilnice care erau defapt publicate în fiecare zi pe pagina ministerului nu au inclus defapt niciodată, practic decesele care suverneau în ultimele 24 de ore, dar doar creau această imagine. Ele includeau doar acele cazuri de decese care erau raportate în acea zi în sistemul național de evidență. 

De exemplu, ați văzut acum recent pe 10 noiembrie, când am publicat prima rectificare. Din 60 de cazuri raportate, 9 erau mai vechi și nici chiar cele 51 nu erau cele înregistrate în ultimele 24 de ore. Pentru ziua de ieri, când au fost raportate 70 de cazuri, dintre acestea doar 15 erau înregistrate în ultimele 24 de ore. Dar aceasta nu înseamnă neapărat că numai 15 decese au fost înregistrate în toată țara, într-o singură zi. Suntem siguri că în zilele următoare vor mai veni raportări”, a declarat Nemerenco. 

Reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au susținut astăzi o conferință de presă privind raportarea cazurilor de decese provocate de Covid-19. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat de ce cazurile din trecut sunt raportate în statisticile din prezent. 

Ministerul Sănătății a anunțat ieri despre decesul a 70 de persoane din cauza Covid-19. Instituția a precizat că o parte din cazuri înregistrate anterior, dar raportate ieri.


Pub