Amnesty, dezamăgită de răspunsul „formal” al celor de la Finanțe la petiția de asigurare a școlilor cu WC-uri

Amnesty International, mișcare globală a persoanelor de rând care luptă pentru drepturile omului, a venit cu o petiție către Guvern și Parlament prin care a solicitat asigurarea cu blocuri sanitare în interiorul școlilor. Răspunsul a venit de la Ministerul Finanțelor, care a nemulțumit autorii petiției prin „formalitatea și lipsa de soluții sau cel puțin promisiuni de soluționare a problemei igienei în școli”.

Foto: UNIMEDIA

„În Moldova, problema toaletelor din exteriorul școlilor este una cronică și rămâne în umbră de zeci de ani. Despre ea se discută foarte puțin în spațiul public, o problemă care nu se regăsește pe agenda politicienilor sau a autorităților publice centrale sau locale.

Chiar dacă suntem anul 2021 constatăm că avem sute de școli cu toalete în curte și igienă neconformă. Mii de copii au acces limitat la elementarul apă, săpun și hârtie igienică, în special cei din mediul rural, iar acest lucru este o încălcarea gravă a drepturilor copiilor la un mediu sigur de învățare, mai ales pe timp de pandemie.

Suntem dezamăgiți de răspunsul primit de la autorități deoarece nu am primit asigurarea că în viitorul apropiat, adică în anul 2022, toți copii, din toate școlile vor beneficia de o toaletă sigură și curată, și nu parțial cum este menționat indirect în răspunsul de la autorități. Cu ce este de vină un copil că s-a născut în sat și nu are condiții elementare de igienă, comparativ cu un copil din oraș? Considerăm că nu este o problemă legată de bani, dar de atitudine și prioritate.

Amnesty International Moldova va continua activitățile de advocacy și sensibilizare pentru a atrage atenția asupra acestei problemei grave. În acest context venim cu un mesaj către autoritățile centrale și locale și cadrele manageriale din școli, le cerem să identifice surse bugetare pentru sănătatea copiilor și viitorul acestei țări. Așa nu se mai poate, toaletele din curtea școlii trebuie să dispară”, a declarat Iulia Nazari, coordonatoarea de proiecte a Amnesty, pentru UNIMEDIA.


În răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor este menționat că:

„Ministerul Finanțelor este în proces de definitivare a Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2022-2024 și de elaborare a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2022, în cadrul căruia va examina prioritar posibilitatea alocării mijloacelor financiare necesare pentru renovare/construcția blocurilor sanitare, reieșind din cadrul de resurse disponibil, angajamentelor asumate și din prioritățile statului în materie de politici sociale și economice.

În același timp, îmbunătățirea condițiilor de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general prin construcția și repararea blocurilor sanitare se regăsește ca obiectiv imediat în proiectul Planului de acțiuni a Guvernului pentru anii 2021-2022, iar Ministerul Educației și Cercetării fiind responsabil, până la finele anului curent, de a modifica și îmbunătăți prevederile Regulamentului cu privire la organizarea procedurii de implementare a proiectelor de renovare/construcție a blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.453/2020”.

„Astfel, în scopul asigurării cu succes a condițiilor sanitare în cadrul instituțiilor de învățământ, se consideră oportună consolidarea eforturilor și cooperarea atât a autorităților publice centrale, cât și a autorităților publice locale de ambele nivele”, a conchis Ministerul Sănătății.


Pub