O criză nu s-a terminat, dar alta bate la ușă. Lumea – amenințată de un deficit de mărfuri din China

12 Nov. 2021, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Nov. 2021, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

Multe fabrici din China și-au suspendat activitatea sau și au redus programul de muncă la două zile pe săptămână din cauza penuriei de energie care a apărut pe fondul crizei energetice. O scădere a volumelor de producție va duce la noi întreruperi în aprovizionarea cu bunuri din China și la o creștere a prețurilor pentru acestea. Aceasta este opinia experților din ziarul britanic The Times.

Aproximativ 20 de provincii din China au suferit întreruperi de curent în ultimele două luni, iar 16 provincii au impus restricții pentru consumul de energie electrică. Proprietarii firmelor cred că această situație va persista încă mult timp.

În cea mai mare regiune industrială a Chinei, aproape 150.000 de companii s-au confruntat cu problema energiei electrice. Autoritățile chineze, la rândul lor, furnizează energie electrică în primul rând întreprinderilor care produc bunuri cu costuri ridicate și clădirilor rezidențiale.

Un expert al companiei de recrutare Robert Walters din Hong Kong, John Mulely, a spus că producția de bunuri durează acum de două ori mai mult decât înainte de criză.

Analiștii de la banca olandeză ING consideră că întreruperile aprovizionării cu mărfuri din China pot continua în cea mai mare parte a anului 2022, iar acest lucru va duce la creșteri semnificative de prețuri. Iar șeful companiei The Entertainer, care cumpără jucării din China, Gary Grant, a spus că prețurile ar putea crește cu 10-12%.

Grant a subliniat că, din cauza întreruperilor, termenele de livrare sunt prelungite cu 60–90 de zile, așa că va fi cu siguranță un deficit de produse care sunt solicitate la începutul verii.

Agenția de presă chineză Xinhua a raportat că în perioada 1 octombrie – 8 noiembrie, cantitatea de cărbune trimisă pentru generarea de energie electrică a crescut cu 26,8% față de aceeași perioadă din 2020. Autoritățile chineze au îndemnat minele de cărbune să funcționeze la capacitate maximă, iar transportatorii să acorde prioritate comenzilor producătorilor de energie electrică.

Pe 7 noiembrie, Secret a scris că criza energetică a Chinei începe să se atenueze din cauza aprovizionării cu cărbune în creștere. Acest lucru s-a întâmplat după cererea guvernului pentru companiile miniere de a crește producția. Țara a sporit și importurile.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău