Totul despre starea drumurilor! Ce reprezintă Sistemul informațional geografic rutier discutat de ASD și Royal Map

12 Nov. 2021, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 10:30 // Actual //  MD Bani

În cadrul unei întrevederi, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD)  a discutat cu reprezentantul companiei Royal Map, Eugeniu Cepoi despre sistemul informațional geografic rutier dezvoltat pentru evidența activelor rutiere de pe drumurile naționale din Republica Moldova.

Sistemul informațional geografic rutier reprezintă o hartă interactivă, în care au fost introduse date despre categoria, starea drumurilor, geometria, îmbrăcămintea rutieră, indicele de planietate și altele. De asemenea, harta conține un motor de căutare unde pot fi vizualizate sectoarele de drum în funcție de poziția kilometrică și coordonatele geografice.

Pe durata ședinței au fost discutate subiecte importante, printre care dezvoltarea bazei de date geospațiale rutiere a ASD, facilitarea comunicării cu alte organizații și instituții pentru schimbul de date dintre acestea privind infrastructura rutieră.

„E important să dispunem de o bază de date performantă, care să includă toate activele rutiere. Datele prezentate pe harta interactivă vor contribui la planificarea lucrărilor necesare de a fi efectuate pe drumurilor naționale, vor spori transparența, cât și vor contribui la analiza siguranței rutiere pentru evitarea situațiilor de accident. Este necesar să extindem hărțile pentru coridoarele internaționale cu scopul de a dezvolta în continuare rețele rutiere”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Potrivit informațiilor, în prezent, se lucrează la menținerea, actualizarea și dezvoltarea sistemului cu structuri și aplicații noi, pentru că informația este în permanentă schimbare și trebuie transpusă pe hartă, pentru a fi ușor accesată.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău