Igor Belei, DIACONIA: Întreprinderea socială trebuie să fie lansată de un om care visează afacerea

12 Nov. 2021, 15:11
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 15:11 // Oameni şi Idei //  MD Bani

„Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001.

Prin proiectele sociale pe care le dezvoltă, deja de 20 de ani Misiunea Diaconia ajută persoanele aflate în dificultate. Diaconia este cunoscută pentru programele „Banca de Haine”, „Banca de alimente”, „Brațele mamei”, „Spre independență”, etc. Inițiativele lansate au rolul de a promova solidaritatea și de a face o schimbare în societate.

„Antreprenorii sociali sunt pionerii. Este extrem de valoros să poți aduce un beneficiu atât economic cât și să dai șansa oamenilor care nu au posibilitatea să se angajeze sau nu au curajul, sau nu au abilitățile necesare. Din păcate sărăcia nu este o formă de lipsă materială ci o formă de a înțelege lucrurile, o lipsă de capacitate de a te mobiliza.”

În viziunea lui Igor Belei, este important atât să fie încurajată lansarea afacerilor sociale, cât și să fie susținută dezvoltarea acestora prin asistență din partea statului și a afacerilor mari.

„Afacerile sociale trebuie să fie asistate, atât prin scutire de taxe cât și prin injecții financiare.” 

Inițial, afacerea lansată de Misiunea Diaconia, nu a fost gândită ca o afacere socială, ci ca o activitate care va genera profit, ceea ce a fost o eroare.

„Am dezvoltat o întreprindere care venea să angajeze persoanele din programul „În brațele mamei”  în servicii de curățenii, atunci când aceste servicii încă nu existau în Chișinău. Noi am gândit acest business nu ca unul social, ci ca unul care va aduce profit. Era o greșeală pentru că, trebuia din start să aveam această idee că va trebui subvenționat. Pe parcursul anilor beneficiul a fost schimbarea oamenilor care au fost angajați.” 

Potrivit directorul executiv al Misiunii „Diaconia”, întreprinderile sociale au un rol important în dezvoltarea unei țări.

„Este extrem de valoros să înțelegem cât ne costă o lipsă de investiții în servicii sociale, cât ne va costa să asistăm în continuare oamenii care nu sunt angajați în câmpul muncii și generează costuri. Este extrem de valoros să înțelegem lipsa cadrelor calificate sau măcar a cadrelor care ar putea fi angajate în câmpul muncii, pentru că toată lumea se plânge că nu există angajați. Este o formă de a întoarce beneficiul spre societate, pentru businessul mare, care poate să investească, să asiste întreprinderile sociale ca o formă de a împărți beneficiul.  Pentru că, ulterior toți acești oameni vor putea fi angajați în businessul mare.  Este extrem de valoros pentru autorități să înțeleagă întreprinderile sociale sunt o parte a revigorării pieței muncii din Republica Moldova.” 

Igor Belei mai afirmă că o societate modernă este o societate care susține întreprinderile sociale, iată de ce, acest tip de activități au un viitor.

„Întreprinderile sociale au un viitor și trebuie să aibă un viitor într-o societate modernă. Întreprinderea socială trebuie să fie lansată de un om care visează afacerea, care visează produsul.”

Campanie inițiată și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău