Impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar discutate de SFS și CALM

12 Nov. 2021, 18:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 18:34 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 12 noiembrie 2021, Conducerea Serviciului Fiscal de Stat a avut o ședință de lucru cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În contextul demarării acțiunilor de recuperare a creanțelor respective de la contribuabilii persoane fizice-cetățeni, în vederea identificării celor mai bune soluții în direcția eficientizării procesului în cauză cu suportul autorităților publice locale, în cadrul întâlnirii au abordat subiectul impozitului pe bunurile imobiliare/impozitul funciar.

Prezentă la eveniment, Directoarea SFS, doamna Rozalina Albu a menționat că mizează pe suportul deplin al administrației publice locale în procesul de recuperare a creanțelor la impozitul pe bunurile imobiliar de la persoanele fizice-cetățeni.

Potrivit dnei Rozalina Albu, în anul 2021, SFS a avut o abordare diferită în procesul de colectare a impozitului pe bunurile imobiliare/impozitului funciar, astfel măsurile de conformare voluntară au contribuit la sporirea încasărilor din obligațiile fiscale respective, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

La rândul său, directorul executiv al CALM, domnul Viorel Furdui a mulțumit Serviciului Fiscal de Stat pentru deschiderea manifestată, reiterând disponibilitatea membrilor Congresului de a oferi suportul necesar în cei mai restrânși termeni, inclusiv prin intermediul rețelei de perceptori fiscali.

De asemenea, dl Furdui a subliniat necesitatea unei cooperări strânse între SFS și CALM pe marginea mai multor subiecte de interes comun aferente domeniului fiscal.

La final, părțile au convenit asupra organizării unei noi ședințe, într-un format mai lărgit, pentru a discuta problemele pe care le întâmpină în procesul de lucru, precum și soluțiile de îmbunătățire.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, la data de 30 iunie 2021 a expirat termenul pentru achitarea impozitului pe bunurile imobiliare și/sau impozitului funciar în cazul bunurilor imobiliare şi a terenurilor persoanelor fizice – cetăţeni subiecți ai impunerii, existente și/sau dobândite pînă la 31 martie inclusiv a anului curent.

În vederea eliberării avizului de plată corespunzător situației curente, Vă rugăm să vă adresați la Serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale (SCITL) din cadrul primăriei în raza de administrare a căreia sunt amplasate bunurile imobiliare sau la Direcția deservire fiscală în raza de administrare pentru a primi informația privind suma restantă.

Achitarea poate fi efectuată prin diverse modalități:

–         în numerar, la cea mai apropiată instituție financiară;

–         prin intermediul terminalelor de plată sau oficiului poștal;

–         on-line, prin Serviciul guvernamental de plăți electronice MPay (www.mpay.gov.md) sau prin intermediul paginii oficiale a SFS (www.sfs.md), compartimentul ,,Servicii„, categoria ,,persoane fizice”, subcompartimentul ,,Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni„;

–         Internet Banking/aplicație mobilă a instituției financiare care Vă deservește, cu selectarea serviciului Mpay.

Totodată, menționăm că, în scopul facilitării utilizării modalităților on-line de achitare, Serviciul Fiscal de Stat a elaborat Ghidul privind achitarea impozitelor și taxelor prin intermediul serviciului MPay și serviciului electronic „Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice cetățeni”, care poate fi accesat aici.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău