Salată cu varză de Bruxelles „Ultima șansă”

Noroc! Bojica întinde la tarabe ultimele roade ale toamnei. Până ajungem să ne destrăbălăm cu vreun dovleac, vreau neapărat să vă îndrăgostesc de varza asta minunată. Pun pariu că nici nu știați că anume așa crește, pe un baston vânjos, ca niște bobițe perfect aranjate pe suprafața lui. Recent a fost ziua mea și cineva din musafiri mi-a adus în loc de flori tulpina asta plină cu varză de Bruxelles. Până acum, o găteam foarte simplu: o puneam la cuptor pe vreo 12 min, stropită cu zeamă de lămâie și parmezan. Dar pentru voi am vrut să o pun mai bine în valoare și am testat o rețetă nouă.

De ce „Ultima șansă”? Pentru că încă nu am întâlnit un om să-mi spună că adoră varza de Bruxelles. La noi în casă o avem destul de frecvent și m-am gândit azi să vă dau o rețetă cu care ar trebui să vă schimbați atitudinea față de această legumă. 

Ce trebuie să știi despre varza de Bruxelles? 

  • Se numește așa pentru că se presupune că anume acolo, în Belgia, a fost cultivată pentru prima dată în sec. XIII; 
  • Face parte din aceeași familie cu varza, kale, broccoli și conopida – cruciferele;
  • Cruciferele sunt extrem de importante pentru dieta noastră zilnică datorită reputației lor de a preveni apariția tumorilor;
  • Este o cultură creată de om și e foarte rezistentă la boli, de asta agricultorii o îndrăgesc;
  • Motivul pentru care mulți, după prima încercare, se dezamăgesc în gustul verzei de Bruxelles este amărăciunea. În realitate, aceasta poate fi prevenită. În primul rând, asigurați-vă că varza de Bruxelles este tânără și proaspătă. Cea îmbătrânită și ofilită are mai multe șanse să vă dezamăgească cu gustul amar;
  • În al doilea rând, foarte important, nu o supragătiți, pentru că ea devine amară inclusiv din acest motiv. Varza de Bruxelles trebuie să rămână crocantă și atunci vă va cuceri cu adevărat. Dacă mai rămâne un ușor post gust amărui – e normal.  

Ingrediente:

1 kg varză de Bruxelles

4 lng ulei de măsline

1 și 1/2 lng sare

 3 cartofi dulci

 5 lng de miere 

 2 lng muștar

 zeama de la o jumătate de lămâie 

1/2 lngț scorțisoară măcinată

 100 gr nuci prăjite

 1/2 cană de răchițele sau stafide 

 100 gr brânză de capre mărunțită

Etape:

  1. Decojește varza de Bruxelles de frunzele exterioare și taie în jumătate fiecare căpățână;
  2. Curăță cartofii dulci și taie-i cuburi mai mășcate;
  3. Preîncălzește cuptorul la 225 grade. Amestecă varza de Bruxelles cu uleiul de măsline, sarea și aranjează pe o tavă mică, în prealabil acoperită cu hârtie de copt;
  4. Amestecă cartofii dulci cu ulei de măsline, miere, sare și scorțișoară și aranjează-i pe o altă tavă mică, în prealabil acoperită cu hârtie de copt;
  5. Coace legumele, amestecându-le periodic, timp de 20 de minute, până când varza de Bruxelles se va rumeni ușor, iar cartofii vor deveni fragezi;
  6. Pregătește sosul: amestecă zeama de lămâie cu uleiul de măsline și cu muștarul. Trebuie să iasă acrișor;
  7. Amestecă varza de Bruxelles, cartofii, nucile prăjite și răchițelele sau stafidele într-un bol mare.  Toarnă sosul de salată deasupra și presară cu brânza de capre.

Sper că a meritat această ultimă șansă și vei lăsa varza de Bruxelles să intre în inima ta pentru noi încercări culinare. 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.