Natalia Gherman: Guvernul ar putea prezenta cererea de aderare la UE în acest mandat

Republica Moldova ar putea, într-un viitor previzibil, să prezinte cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pentru aceasta este necesar de implementat reformele despre care se vorbeşte demult în societate, dar sunt solicitate şi de partenerii europeni. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova Actualităţi de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

„Va fi un proces firesc și logic să cerem Uniunii Europene trecerea sau avansarea Republicii Moldova la următoarea etapă, pregătirile pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Trebuie să căpătăm această masă critică de acțiuni și de reforme în cadrul implementării Acordului, încât să nu lăsăm nici un argument, nici un semn de întrebare sau un dubiu în ceea ce privește atât voința politică a Republicii Moldova, cât și a capacității noastre de a ne reforma și de a consolida societatea în susținerea acestei idei de integrare europeană”, declară Natalia Gherman.

„Nu aș numi nici un termen, termenul trebuie să fie fixat de noi și coordonat cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Terenul trebuie să fie foarte bine pregătit. Nu aș vrea să spun că acest lucru se va întâmpla foarte târziu, eu văd această perioadă și evoluție pe parcursul mandatului actualului Guvern, evident pentru aceasta este nevoie și de o stabilitate politică în Republica Moldova. Noi nu putem face acest lucru atunci când Guvernele se schimbă la fiecare 6-8 luni. Atunci când demarează ceva, trebuie să fie dus până la bun sfârșit și atunci când aceeași clasă politică preia responsabilitatea și pe plan personal și profesional pentru domeniul de reformă de care răspund, datorită atribuțiilor funcționale. Asta, din punctul meu de vedere, este o condiție indispensabilă pentru avansarea rapidă pe plan de reforme proeuropene. Mi-aș dori foarte mult să văd actualul Guvern, actuala clasă politică depunând această cerere într-o perioadă foarte și foarte previzibilă”, menționează ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Browserul dvs nu acceptă fișiere audio.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.