image
Sursa foto: parlament

Ultima oră! Parlamentul a demis membrii Consiliului Audiovizualului

UPDATE 15:23 // Parlamentul a respins, astăzi, Raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova în anul 2020. Potrivit unui proiect de hotărâre care a trecut cu voturile a 55 de deputați PAS, membrii CA au fost demiși de drept. „Contra” au votat 27 de deputați BCS.

caca

UPDATE 15:17 // Deputații au inclus pe agenda de astăzi proiectul de hotărâre de respingere a raportului Consiliului Audiovizualului pentru 2020. Proiectul prevede demiterea de drept a membrilor CA.

UPDATE 13:58 // Deputații au luat o pauză înainte de a supune votului raportul Consiliului Audiovizualului.

UPDATE 13:44 // Audirea în Parlament a raportului Consiliului Audiovizualului pentru anul 2020 s-a lăsat cu replici acide, amenințări cu judecata și chiar cu lacrimi.

În timpul luărilor de cuvânt înainte de votul Parlamentului asupra raportului CA, deputatul BECS Vlad Bătrâncea a acuzat formațiunile de dreapta că „au persecutat jurnaliștii” și au „venit cu cenzura”. „Ceea ce faceți azi e un precedent periculos”, spus Bătrâncea.

„Vorbim de manipulare, de unde apar știrile false. În fostul Parlament aici au fost proprietarii mai multor televiziuni. Când sunt finanțate cu bani din Bahamas, din culioace, din mită, putem vorbi de echidistanță? CA trebuie să oprească aceste știri false. Ele au o linie clară. Vine bănuțul, firma de trolli face știrea cu sirienii, apoi holdingul o multiplică. CA trebuie să vină să întrebe de ce ai dat această știre falsă. Unii se dau mari salvatori. Mai căutați prin culioace cât mai aveți timp”, a menționat deputatul PAS Lilian Carp.

În replică, socialistul Corneliu Furculiță l-a acuzat pe Lilian Carp că a răspândit zvonuri despre faptul că trei deputați PSRM, inclusiv el, urmează să fie arestați.

„Ați hotărât să executați in corpore CA. Stimați membri ai CA, ați avut o prestație foarte bună. Majoritatea parlamentară nu a vrut să vă asculte, pentru că zarurile au fost aruncate”, a spus și deputatul BCS Vasile Bolea.

Mai mulți deputați din majoritatea parlamentară au acuzat Consiliul de neprofesionalism și subordonare politică. Reproșurile au stârnit reacții aprinse din partea șefei CA, care a ridicat vocea și a amenințat și cu judecata. De cealaltă parte, deputații din BECS au sărit în apărarea Consiliului, menționând că este supus unei „execuții publice”.

„Ne ascundem după deget, când lucrurile sunt destul de clare. Avem astăzi o președintă a Consiliului Audiovizualului care a fost șefa cabinetului PSRM ani de zile. Noi vă cunoaștem bine din holurile Parlamentului, care nu are nicio treabă cu Audiovizualul, care a lucrat până acum în domeniul ecologiei. Ați confirmat și astăzi că nu aveți nimic în comun cu jurnalsimul și cu audiovizualulul. Iar atunci când 9 oameni de la Consiliul Audiovizualului votează pentru un președinte care nu a avut nicio treabă cu audiovizualul, alt motiv decât faptul că a fost susținută pe motive politice nu sunt” a spus deputatul Dan Perciun.

În replică, Ala Ursu-Antoci a spus că nu a ascuns niciodată trecutul ei în rândurile Partidului Socialiștilor și a țipat la Perciun că n-o să-i permită să atace membrii consiului.

Iar Igor Grosu a apostrofat-o pe șefa CA că instituția pe care o conduce nu a aplicat amennzi pentru știri false televiziunilor controlate de fosta guvernare PD-PSRM.

Un alt deputat PAS a menționat în context celebrul „culioc”, lucru care a scos-o și mai mult din sărite pe Ursu-Antoci. „Eu n-am sacoșă și o să vă atac în judecată!”, a spus aceasta.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a întrebat câte televiziuni au fost sacționate pe subiectul știrilor false.

„Noi avem practica această proastă - se ia o știre falsă, un post de televiziune îl transmite fără să mai dea dreptul la replică. Deci, dacă ar spune că, Carp a zburat pe lună, dar nu mi s-a cerut dreptul meu la replică, această știre este multiplicată și mai departe rămâne în memoria socială că eu am zburat pe lună”, a spus deputatul Lilian Carp.

În replică, Președinta Consiliului, Ala Ursu-Antoci, a dat vina pe știrile false din mediul online.

„Domnule Carp, aveți perfectă dreptate când spuneți că știrile false au invadat societatea, la fel vreau să vă spun că știrile false mai mult sunt răpsândite prin intermediul online-ului care la moment nu este reglementat de Consiliul Audiovizualului. Câți furnizori de servicii media au fost sancționați cu privire la știrile false nu vă pot spune exact un număr, dar vreau să vă spun că foarte mulți furnizori au fost sancționați cu știrile false”, a răspuns Ursu-Antoci.

După mai multe acuzații de neprofesionalism la adresa Consiliului Audiovizualului, Larisa Manole, membră a CA, a izbucnit în lacrimi. „Am luptat pe baricade pentru libertatea de exprimare și acum mă acuzați de neprofesionalism?”, a spus Manole.

„Haideți să terminăm cu discursuri lacrimogene”, a fost reacția lui Igor Grosu.

„Asistăm la o execuție publică”, a menționat socialistul Grigore Novac.

Noutăţile partenerilor

comentarii: