image
Sursa foto: gandul.info

Proiectul care interzice publicitatea jocurilor de noroc, votat în I lectură; „Înțelegem că e disconfort pentru mass-media”

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind interzicerea sub orice formă a publicității tuturor tipurilor de jocuri de noroc, pariurilor sportive și loteriilor de orice fel.

Interdicția publicității se va extinde asupra loteriilor, pariurilor la competiții și evenimente sportive. Este vorba inclusiv despre publicitatea la radio și televiziune, în presa scrisă și cea online.

„Înțelegem că există un disconfort pentru mass-media. Am văzut semnale din partea mass-media despre acest disconfort, dar este responsabilitatea noastră aici în Parlament să vedem pe cine protejăm. Trebuie să-i protejăm pe cei mai slabi, iar pentru mass-media să identificăm alte metode să-i ajutăm”, a declarat unul dintre autorii proiectului, Dumitru Alaiba.

Deputatul PAS a adăugat că noile măsuri au fost discutate cu reprezentanții mass-media și a recunoscut că au existat îngrijorări că aplicarea unei astfel de legi va afecta financiar posturile TV, radio și portalurile de știri.

„Am avut multe discuții, consultări publice. Am înțeles disconfortul de la practic toți reprezentanții mass-media. Nu sunt mulțumit de el. Știu că mulți s-au supărat pe mine, dar noi alegem pe cine protejăm”, a adăugat Alaiba.

Proiectul de lege a atras critici și din partea opoziției.

„Măsura pe care o impuneți credeți că va fi o măsură imediată, pentru a rezolva situațiile când familiile împrumută pentru bilete de noroc, sau este un joc al cuiva. Sau totul va merge în tenebru”, a comentat deputatul BCS Petru Burduja.

„În tenebru nu poate merge, pentru că noi nu interzicem jocurile de noroc”, a precizat Dumitru Alaiba.

Într-un alt context, deputatul BCS Constantin Starâș l-a întrebat pe autorul proiectului dacă interzicerea publicității privind țigările a influențat cumva numărul fumătorilor.

„Nu m-am pregătit pentru acest subiect, dar paractica internațională sugerează că chiar dacă actualii fumătorii poate nu s-au lăsat atât de repede, dar nu apar noi fumători. Noua generație nu e atrasă de acest viciu”, a fost răspunsul lui Alaiba.

„Trebuie să ne uităm la agresivitatea reclamei. Acest aspect trebuie reglementat. Astfel vom păstra sursa de venit și pentru cei care difuzează publicitatea”, a comentat și Oleg Reidman.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua.

Noutăţile partenerilor

comentarii: