image
Sursa foto: Profimedia

Rușii incendiază zonele din jurul bazelor din Siria: Vor să împiedice observarea din drone sau satelit

Imagini recente din satelit arată cum rușii au incendiat mai multe zone din jurul portului Tartus, din Siria, pentru a crea o perdea de fum care să mascheze activitățile pe care armata rusă le desfășoară în această importantă bază navală pe care o controlează.

Imaginile din satelit arată mai multe dâre de fum care se ridică de-a lungul digurilor și cheiurilor portului, precum și de la două vase aflate în larg. Fotografiile, furnizate de compania Maxar Technologies, au fost prezentate pe contul de Twitter al jurnalistului New York Times, Christiaan Triebert.

Rusia a intervenit în războiul civil sirian în 2015. De atunci, portul Tartus a devenit o bază strategică de importanță crucială pentru Moscova.

Practic, Tartus este singurul port de apă-caldă pe care îl are Rusia în Marea Mediterană și unica astfel de facilitate pe care Moscova o deține și controlează în afara granițelor sale.

În anul 2017, președintele rus Vladimir Putin a semnat cu liderul sirian Bashar Al Assad un acord prin care Moscova „închiriază” portul Tartus pentru o perioadă de 49 de ani. Acordul se va prelungi automat cu încă 25 de ani, în cazul în care niciuna dintre părți nu își exprimă intenția de încetare, înainte de data expirării termenului.

Concomitent, zona portului este în permanență aflată sub supravegherea sateliților, a dronelor și a avioanelor de recunoaștere a mai multor țări. Conform The Drive, perdelele de fum pot fi o metodă eficientă de mascare împotriva fotografiilor standard luate din satelit. Fumul poate, de asemenea, afecta senzorii infraroșii ai unor eventuale rachete folosite pentru atacarea unor ținte aflate în perimetrul portului, notează Digi24.

În același timp, perdelele de fum - precum cele folosite de ruși în jurul portului Tartus din Siria - sunt ineficiente în cazul camerelor multi-spectrale (cu care sunt dotate dronele aeriene se supraveghere de tip RQ Global Hawk, de pildă) sau a imaginilor luate cu ajutorul radarelor de tip meteorologic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: