image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Andrei Spânu, despre prețul gazului: „Este extrem de mare pentru sărăcia noastră, dar putea fi de 23 de lei”

Viceprim-Ministrul Andrei Spânu a declarat în cadrul emisiuniii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal Tv că prețul actual la gaz este mare pentru sărăcia țării, însă dacă R.Moldova nu ar fi ajuns la un acord cu GazProm, prețul ar fi putut fi putut ajunge și la 23 de lei pentru un metru cub.

„Nu ne-am dorit să creăm panică în rândul societății, or dacă nu aveam un contract semnat, noi vorbim acum de un tarif care și așa este mare pentru populație, dar dacă nu ajungeam la o înțelegere, tariful trebuia să fie de 23 de lei. Dacă Republica Moldova cumpăra gaz de pe piață la prețul de sub 1000 de dolari cum este acum, tariful trebuia să fie de aproximativ 23 de lei. Că am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia în care se află țara noastră și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni. Este un pachet foarte consistent,” a declarat Spânu.

Potrivit viceprim-ministrului, în perioada următoare reprezentații statului vor face tot posibilul ca Republica Moldova să nu se mai afle niciodată într-o astfel de criză.

„Dacă vorbim de contractul cu Gazprom, iarăși, foarte sincer, să nu credeți că este o situație fericită și pentru noi, nu este cea mai bună soluție pe care poate să o aștepte o țară întreagă. Sigur ne-am fi dorit să avem rezerve de gaz undeva stocate, pentru cel puțin două luni, ca să avem timp să negociem. Sigur ne-am fi dorit ca să fim interconectați energetic cu România și cu piața Uniunii Europene ca să nu fim dependenți de o singură sursă în cazul energiei electrice. Sigur că ne-am fi dorit o companie de stat precum este Energocom mai pregătită ca să acționeze pe piață și să poată cumpăra gaze sau electricitate. Toate acestea ni le-am fi dorit (...) Din păcate nu este așa, or, noi nu avem stocuri de gaze, pe energia electrică suntem încă dependenți de o anumită sursă și în această situație alegerea noastră a fost, sau rămânem fără gaz de luni, de la 1 noiembrie, avem companii închise, frig în case, instituții sociale cu risc sporit ca să nu aibă căldură. O altă opțiune era să cumpărăm toată cantitatea de gaz de pe piețe, cum am început să facem în perioada lunii octombrie. Vă spuneam că puteam să ajungem la un tarif de 23 de lei, fie să ajungem la o înțelegere cu GazProm, la o înțelegere acceptabilă care să nu implice costuri politice enorme și care să ne permită să avem un răgaz pentru a ne pregăti și a implimenta acele politici de securitate energetică de care avem nevoie și am promis și o să vedeți că în perioada următoare vom face tot posibilul prin modificări de legi, prin discuții cu partenerii de dezvoltare, prin vizite la vecini, ca să discutăm ce facem ca Republica Moldova să nu se mai afle niciodată într-o situație similară”, a mai declarat Andrei Spânu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: