image
Sursa foto: Profimedia

Români din Italia implicați într-o fraudă de 60 de milioane de euro

Poliţia financiară italiană a arestat joi 16 persoane şi a denunţat circa 9.000 pentru o fraudă de circa 60 de milioane de euro la bugetul de stat prin încasarea ilegală a „venitului de cetăţenie” (reddito di cittadinanza), o măsură controversată de asistenţă socială de care pot beneficia în Italia persoanele fără loc de muncă şi care trăiesc sub pragul de sărăcie.

Operaţiunea, ordonată de Procuratura din Milano, a fost efectuată în provinciile Cremona, Lodi, Brescia, Pavía şi Milano, în partea de nord a Italiei, şi în Andria-Barletta şi Agrigento în sud. A fost astfel destructurată o reţea formată din cetăţeni italieni şi români care obţineau acordarea acestui ajutor unor persoane în mod fraudulos.

Conform anchetatorilor, persoanele - acum arestate - se prezentau la centrele unde se desfăşurau formalităţile în vederea aprobării ajutorului, prezentând acolo documentaţii false conform cărora cetăţenii români îndeplineau condiţiile pentru primirea acestui ajutor, inclusiv aceea că au stat timp de cel puţin 10 ani în Italia.

Angajaţii acestor centre primeau câte zece euro pentru fiecare dosar aprobat sau le aprobau chiar gratis sub ameninţare. Prin acest mecanism fraudulos reţeaua a încasat în total circa 60 de milioane de euro din ajutoarele pentru venitul de cetăţenie şi pentru cel de urgenţă, acesta din urmă fiind acordat în contextul pandemiei.

Într-o altă operaţiune, desfăşurată săptămâna trecută, Carabinierii italieni au descoperit că aproximativ 5.000 de persoane au încasat de asemenea ilegal venitul de cetăţenie, statul italian fiind astfel fraudat cu circa 20 de milioane de euro, notează Digi24.

„Venitul de cetăţenie” este un ajutor social adoptat de primul guvern al premierului Giuseppe Conte cu obiectivul de combate sărăcia şi excluderea socială, dar care a fost criticat pentru că este susceptibil la fraude şi descurajează căutarea unui loc de muncă.

Pot beneficia de acest venit - cuprins între 40 şi 780 de euro pe lună pentru o persoană sau până la 1.300 de euro pe lună pentru familii - italienii care nu au locuit în străinătate în ultimii doi ani şi străinii care au stat cel puţin 10 ani în Italia, dintre care ultimii doi ani fără întrerupere.

Pentru a beneficia de acest ajutor, solicitantul trebuie să dovedească în plus că patrimoniul său nu depăşeşte anumite plafoane, iar în perioada de 18 luni cât este acordat el nu pot refuza mai mult de trei locuri de muncă, în funcţie de distanţa acestora faţă de domiciliul său.

Actualul premier Mario Draghi susţine continuarea acestei măsuri, dar a stabilit că ajutorul încetează dacă solicitantul a refuzat de două ori un loc de muncă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: