icon

Discursul premierului Natalia Gavrilița de la prezentarea raportului privind activitatea Guvernului

11-11-2021 17:19
937

Dragi cetățeni,

 

Acum 97 de zile a fost inaugurat noul Guvern, un Guvern cu susținere stabilă a unei majorități parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate. După o lungă pauză Republica Moldova a obținut șansa unei guvernări în care bugetele, instituțiile, legile, proprietățile statului nu sunt împărțite de partide de coaliție, iar responsabilitatea este asumată, nu aruncată de la unul la altul.

 

Desigur că planurile noastre pentru demararea guvernării au primit ajustări puternice din partea evenimentelor globale și regionale. Noi ne-am fi dorit o perioadă liniștită și stabilă în care să putem lucra așa cum știm mai bine. 

 

Dar perioada nu a fost deloc liniștită. Noul val de Covid-19 a lovit sud-estul Europei cu o putere enormă. România, Ucraina și Bulgaria au trecut prin lovituri mai mari decît noi, dar nici Moldova nu a fost cruțată. În această perioadă am pierdut în lupta cu pandemia 1.982 de oameni, iar alte sute duc acum o luptă grea cu forme severe ale infecției. 

 

În această perioadă

- am procurat 400.000 teste antigen rapide și am asigurat aplicarea lor, ceea ce a crescut depistarea cazurilor de infecție.

- Am diminuat tariful pentru serviciul de determinare calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time de la 750 la 300 lei.

- Am creat grupul de Monitori ai Ministerului Sănătății în cadrul Serviciului 112.

- Am completat componența nominală a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP) cu membri specialiști-medici în număr de nu mai puțin de 50% din comisie.

- Am aprobat pachetul de măsuri pentru susținerea angajatorilor și salariaților pe perioada pandemiei Covid-19:

- Am actualizat protocoalele clinice național ienților cu COVID-19.

- Am asigurat accesul la vaccin - cu achiziții de Pfizer și donații de Sinovac și Astra-Zeneca.

- Am promovat vaccinarea și am atins cote bune de vaccinare în mai multe domenii ale sectorului public Am asigurat o finanțare suplimentară anti-Covid.

- Am implementat un nou sistem de monitorizare regulată a stocurilor de medicamente și echipamente.

- Am distribuit în spitale loturi noi ventilatoare și echipamente necesare luptei cu pandemia.

- Am efectuat 140.000 de verificări ale persoanelor aflate sub incidența regimului de autoizolare și 50.000 de verificări ale agenților economici privind conformarea la regulile epidemiologice.

- Am creat un sistem electronic ce permite, începând cu 15 octombrie 2021, descărcarea online a Certificatului Covid-19, certificat ce permite cetățenilor călătoria în multe țări ale lumii și îi protejează aici la noi acasă. 

- Am creat un sistem ce permite completarea online a fișei epidemiologice

- Am majorat salariile personalului auxiliar din spitale cu 57%. Majorarea a inclus, munca angajaților auxiliari - lăcătuși, ingineri, electricieni etc. – de la 2.470 la 3.840 lei pentru muncitori necalificați; de la 3.240 la 5.040 lei la muncitori calificați; de la 5.850 la 9.090 lei la specialiștii cu studii superioare.

- Guvernul a fost alături de business: sistemul HoReCa beneficiază efectiv de TVA de 6%, iar angajații care se vaccinează primesc 2 zile libere subvenționate de stat. Am adoptat mecanisme pentru subvenționarea salariilor în caz de reducere a activității de muncă.

- Situația la zi este următoarea: țara a ieșit din cod roșu. Suntem în cod portocaliu cu 220 cazuri la 100 mii; sub media europeană de 227. În zone roșii au rămas Chișinăul, Bălții, Glodeniul, Vulcăneștii și regiunea transnistreană

- Rata de transmitere a infecției este sub 1, iar prognozele sunt că valul pandemic cedează. 

 

Criza pandemică nu a fost singura care a intervenit cu corecții asupra planului de Guvernare. Întreaga lume cunoaște o criză a prețurilor, cu inflația peste ratele normale în toate țările. De ce cresc prețurile peste tot în lume? Motive sunt mai multe, dar toate sunt o consecință a pandemiei. Anul trecut, în perioada de restricții maxime, guvernele lumii au aruncat cu bani sociali către companii și cetățeni pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste lockdown. În paralel transportul maritim și logistica globală au nimerit într-o criză datorată schimbărilor pe piețe, iar multe produse au devenit deficitare și au suferit creșteri de preț - un exemplu pe care îl cunoașteți bine e cazul materialelor de construcție care pe parcursul ultimului an au cunoscut creșteri exponențiale de preț. În paralel suntem martorii unei perioade de creștere a prețurilor la produse alimentare, multe zone ale lumii fiind lovite de secetă fără precedent. În acest sens noi am avut noroc - am avut un an agricol excelent ca roadă și o piață globală fantastică la nivelul prețurilor. Agricultorii moldoveni care au vândut în acest an roada la prețuri foarte bune sunt beneficiarii acestei situații, dar majoritatea cetățenilor sunt afectați direct de creșterea prețurilor.

 

Ce a făcut Guvernul ca să fie alături de oameni în aceste 100 de zile:

- Am crescut pensia minimă la 2.000 de lei

- Toți oamenii cu stagiu complet de cotizare primesc o pensie de cel puțin  2.000 de lei pe lună. Măsura a ajutat 183.000 de pensionari cu stagiu complet de cotizare să atingă acest plafon promis, iar creșterea medie pentru ei a fost de +366 de lei/lună

- Oamenii cu stagiu incomplet au primit o majorare mai generoasă, ca în perspectivă să atingă și ei acest plafon, creșterea medie pentru ace=ști 125.000 de pensionari a fost de +398 de lei. 

- Am crescut alocațiile sociale cu sume semnificative, între 250 și 500 de lei pe lună

- Am extins acoperirea programului de Ajutor pentru Perioada Rece a Anului,

- Ajutorul a crescut de la 500 la 700 de lei pe lună,

- Numărul de beneficiari este extins de la 220.000 de familii la 300.000 de familii.

- Am creat un mecanism de compensare parțială de către stat a facturii la gaze naturale și încălzire pentru a atenua impactul creșterii tarifelor asupra populației:

- Consumul de până la 50 metri cubi de gaze naturale va fi calculat la tarif de 6,8 lei, statul va achita diferența de tarif de 4,3 lei;

- Consumul de la 50 mc la 150 mc va fi calculat la tarif de 7,9 lei, statul va achita diferența de tarif de 3,2 lei;

- Consumul de agent termic va fi compensat de stat în felul următor - prima gigacalorie consumată va fi compensată jumătate din creșterea de tarif, adică aproximativ 450 de lei per familie, lunar. 

 

A treia criză care ne-a provocat în această perioadă de 100 de zile a fost criza gazelor naturale. În noiembrie țara noastră a intrat cu volume diminuate livrate de Gazprom, iar prețul impus a fost de 790 de dolari mia de metri cubi. În condițiile în care prețurile pe piața spot europeană atingea cote record istorice de peste 1000 de dolari mia de metri cubi, Guvernul a fost pusz în situația să inițieze măsuri de urgență și să asigure achiziționarea volumelor lipsă din surse alternative. 

 

- Am inițiat procedurile care au dus la declararea Stării de alertă, ulterior a stării de urgență pe piața gazelor naturale, aceasta a permis abilitarea companiei de stat Energocom să facă pentru prima oară în istoria țării achiziții de gaze naturale de pe piața spot europeană.

- Am avut o activitate diplomatică energică ce a permis obținerea suportului interanțional masiv pentru situația în care ne-am pomenit. Am obținut volume de gaze prin conducta Iași-Chișinău, am primit volume de balansare de la prietenii din Ucraina, am avut suport din partea Poloniei, Germaniei, Uniunii Europene și am avut discuții constructive cu Turcia și Azerbaijan.

- Aceste acțiuni ne-au permis să fim gata pentru planul B și să avem o poziție mai bună în negocieri.

- Am reușit să facilităm semnarea contractului dintre Moldovagaz și Gazporm la o formulă de preț pe care o considerăm avantajoasă. La moment achiziționăm gazele naturale la un preț de 450 de dolari mia de metri cubi, ceea ce e de două ori mai ieftin decît prețul pe piață.

 

Aceste trei crize însă nu ne-au împiedicat să mergem hotărâți pe planul nostru de bază, care include curățarea instituțiilor de stat, curățarea justiției, direcționarea fluxurilor bănești dinspre furt spre investiții și infrastructură și crearea unei structuri instituționale care să asigure transformarea Moldovei în țară modernă și europeană.

 

- Am anulat secretul offshore pentru a asigura o transparență maximă în activitatea companiilor din Republica Moldova.

- Am inițiat conceptul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor

- Am făcut modificări la legile cu privire la ANI, la Procuratură, la Consiliul Superior al Magistraturii

 

Am avansat pe implementarea Acordului de Asociere, inclusiv prin adoptarea noului cod vamal, noului cod feroviar și altor documente de bază care au deblocat finanțările europene pentru Moldova. Cu pași concreți, ne apropriem de Europa și punem în ordine legile și instituțiile țării.

 

Am obținut de la UE angajamentul de a susține Moldova cu 600 de milioane de euro pentru ieșirea din criză, iar acești bani vor merge acolo unde este atâta nevoie: în sistemul medical, la întreprinderi și în infrastructură pentru a genera locuri de muncă, salarii bune și pentru a încuraja exporturile. Am obținut ajutor nerambursabil adițional de 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică.

 

Am negociat și relansat programul economic cu FMI, care va asigura în următorii ani finanțări de 564 de milioane de dolari și va permite stabilitatea și dezvoltarea țării.

 

Am relansat relațiile cu vecinii, am pornit procesele care vor duce la construcția de noi poduri peste Nistru și Prut - la Otaci, Ungheni și Giurgiulești, am urgentat conexiunea la rețeaua electrică europeană, am asigurat funcționalitatea în premieră a gazoductului Iași-Ungheni, am semnat cu finanțatorii externi contracte pentru reabilitarea a 500 km de drum. 

 

Infrastructura din Moldova trebuie să fie un motor al dezvoltării țării, așa că aici vom pune foarte multe resurse în anii următori. 

 

În trei luni, Guvernul s-a curățit de oameni compromiși, am asigurat plecarea din funcții  sute de șefi, șefuleți și purtători de pachete pentru șefuleți din ministere, agenții și întreprinderi de stat. Am oprit scheme de sute de milioane în achiziții la agențiile de stat.

 

Statul poate deveni mai puternic doar cu oameni onești – acesta este angajamentul pe care l-am luat în fața cetățenilor și pe care vom continua să-l urmăm până în ultima zi de mandat.

 

Cu suportul colegilor din Parlament, promovăm o reformă reală a justiției și schimbăm nu doar legile, dar și oamenii compromiși, așa cum ne-au cerut cetățenii. Oamenii vor dreptate și o justiție performantă și independentă, într-o țară în care până acum s-au furat miliarde de dolari și milioane de speranțe fără ca nimeni să răspundă.

 

Au rămas multe de făcut? Da!

 

Vestea bună e că avem în față multe sute de zile pentru a lucra împreună pentru o Moldovă în care fiecare trăiește demn, în care fiecare își poate împlini potențialul și în care fiecare are parte de dreptate și de instituții funcționale, pe care te poți baza.

 

Natalia Gavrilița,

Prim-ministră

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30