(podcast) Când vor plăti taxe bisericile din Moldova?! Expertă: „Trebuie să avem o educație critică pentru a ajunge la un astfel de consens”

artur gurău

Discuțiile cu privire la biserică și dacă această instituție trebuie să plătească taxe împart mereu moldovenii în două tabere. Unii sunt de părere că entitățile religioase, odată ce au încasări financiare, ar trebui să declare acești bani statului, la fel cum o fac toate companiile, iar alții apără biserica prin faptul că acolo nu e loc de business, ci doar de spiritualitate.

Daniela Vidaicu, expertă în justiție care este și directoare de programe în cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău, a declarat în cadrul podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău că, înainte de a porni discuția despre plata taxelor de către biserică, societatea trebuie învățată să gândească critic.

„Dacă îți setezi un obiectiv, ca societate, ca să fim cu toții egali în fața legii, să avem responsabilități egale, doar așa poți să construiești ceva cu ascensiune pozitivă. Orice entitate care participă într-un circuit economic trebuie să aibă o anumită reglementare, să plătească taxe. Când vorbim de biserică, ține foarte mult de pregătirea societății, de cum privește societatea acest lucru. Biserica este în topul preferințelor, în topul încrederii, e ca o «vacă sacră». Tu, ca stat, dacă îți setezi un scop ca cetățenii tăi să ajungă la un moment în care au atitudine critică față de tot ce se întâmplă, nu ai nicio treabă cu credința omului”, a spus experta în cadrul podcast-ului.

Daniela este de părere că biserica, deși reprezintă spiritualitate și religie, este totuși o instituție, iar o instituție care face parte dintr-un stat democratic plătește și taxe. „Omul este liber să creadă în ce vrea, iar statul este obligat să-ți garanteze credința, la nivel legal. Însă biserica nu este egală cu credința. Biserica este o entitate, o instituție. În acest context, statul trebuie să-și educe cetățenii ce înseamnă o biserică. Eu nu cred că cetățenii au o înțelegere obiectivă față de ce este biserica. Trebuie să avem o educație critică pentru a ajunge la un astfel de consens. Propun să nu ne ascundem după deget. Biserica are o mare doză de influență politică la noi. Noi trăim într-un context foarte complex. Dacă nu ai înțelegere în societate că biserica trebuie să plătească taxe, tu nu ai cum să convingi majoritatea oamenilor despre asta”, a mai declarat Daniela Vidaicu în cadrul podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.

Ediția video a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Daniela Vidaicu o puteți urmări mai jos.

Rezumatul podcast-ului este difuzat de Europa Liberă. Găsiți podcast-ul „Mai Departe” cu Artur Gurău pe Spotify, Apple Podcasts, Yandex Music, dar și pe multe alte platforme de audio streaming.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente