‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIlia Fedorciucov, producător: Am rămas fără brațe de muncă în agricultură. E catastrofă

Ilia Fedorciucov, producător: Am rămas fără brațe de muncă în agricultură. E catastrofă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O parte dintre producătorii agricoli, care au investit în dezvoltarea afacerilor sume enorme, spun că se confruntă tot mai des cu lipsa acută de brațe de muncă.

Este tot mai complicat să găsești oameni care să muncească în agricultură și nu doar. Tot mai mulți tineri aleg să plece peste hotare, iar satele rămân pustii. 

Ilia Fedorciucov, un tânăr producător de căpșuni din satul Cunicea, susține că pe an ce trece este tot mai greu să găsești oameni la recoltare, chiar dacă sunt achitați și cu câte 400 de lei pe zi.

„ Lipsa oamenilor este cea mai mare probleme pentru sectorul agricol. Pe lângă aceasta și scumpirile care se înregistrează practic la toate produsele necesare pornind de la folia pentru mulcire, produse de uz fitosanitar, carburanți. Totul se scumpește, doar producția noastră este ieftină. Dacă acum câțiva ani când am început să creștem căpșune, oamenii reveneau acasă și erau gata să investească, acum pleacă cu toții. Oamenilor le este frică să investească pentru că nu se știe ce va fi în primăvară”.

Totodată, producătorul menționează că în aceste condiții nu sunt susținuți de către stat și se întreabă dacă nu există soluții pentru a susține oamenii care investesc și dezvoltă afaceri acasă. 

„În ultimi 3 ani ne-am confruntat cu diferite condiții meteo cum ar fi ploi puternice, grindină, înghețuri. Au fost comisii care au întocmit acte și cu aceasta s-a încheiat tot ajutorul. Nu am primit nici un suport din partea autorităților responsabile. Aceasta este destul de trist. Noi creăm locuri de muncă, încercăm să ajutăm oamenii din sat, care au mai rămas, dar statul nu ne susține în nici un fel”.

Ilia spune că își iubește țara, satul natal și activitatea pe care o are, dar nesiguranța și indiferența instituțiilor, migrația populației îl întristează și tot mai des se gândește la ce perspective există. 

„Mă gândesc că dacă și în anul 2022 vom avea aceleași probleme mulți dintre producători vor renunța la afaceri. Este destul de dificil, iar noi nu avem soluții”. 

Producătorul a mai adăugat că oamenii care au mai rămas în țară nu au bani pentru a cumpără produse, iar scumpirile din ultima perioadă fac și mai complicate condițiile pentru a dezvolta un business.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›