Elementele de securitate de care să ținem cont atunci când facem cumpărături online (Video)

Despre avantajele cumpărăturilor online găsim foarte multă informație în toate sursele pe care obișnuim sau nu prea să le consultăm zilnic. Sunt comode, ne aduc un plus de timp și, dincolo de asta, diversitatea produselor și accesibilitatea lor depășește orice graniță. Achitările, ca și shoppingul, sunt de cele mai multe ori tot online în această situație, astfel că banii noștri sunt instant expuși la un „grand” care se numește spațiu online. Acolo trebuie să fim vigilenți, dar și să luăm preventiv toate măsurile pentru a ne asigura mijloacele financiare.

Trăim într-o eră în care schimbările sunt la fiecare pas: de la obiceiurile de consum până la modul în care relaționăm și interacționăm, sau modul în care alegem să ne distrăm. Multe dintre acestea s-au mutat deja în mediul online, de la cele mai simple lucruri, până la faptul că putem comanda prânzul sau orice lucru, iar el să ajungă la noi în mai puțin de o oră. În mai puţin de doi ani, numărul vânzărilor on-line în Republica Moldova s-a dublat, iar restricţiile impuse din cauza pandemiei au jucat un rol hotărâtor în acest sens. Această metodă de plată e preferată în special de tineri.

Anul trecut cetăţenii Republicii Moldova au cheltuit 11 miliarde de lei pentru produsele procurate on-line. Cinci miliarde de lei din această sumă s-au cheltuit pentru mărfuri cumpărate de peste hotare. E o tendinţă comercială îngrijorătoare pentru piaţa Republicii Moldova, spun experţii economici.

„Până acum, experiența mea de cumpărături online a fost doar pozitiva, nu am avut până acum careva probleme… Am achitat și bilete avia, și hotele, cumpărături de tot genul: de la scutece pentru copii la produse handmade. Am aplicația mobilă pentru cardul meu bancar și alte mici achitări tot le fac online. Achitări pentru aplicații pe Google Play (App Store pentru utilizatorii de iOS), am făcut și abonamente pentru media, filme… mai pe scurt, cred că mai mult de jumătate din achiziții de mai bine de doi ani le fac doar online”, recunoaște Nadia Trofim, o tânără mămică a trei copii.

Ca ea sunt alți mii de tineri, iar comoditatea cumpărăturilor/achitărilor online duce utilizatorii într-o zonă de confort, dar și în alta de pierdere a controlului banilor. Mai mulți utilizatori spun că își fac abonamente și uită de ele sau nu le folosesc, însă deoarece cardul este legat de sistemul prin care au făcut achiziția, banii sunt extrași automat de pe cont. Despre această experiență ne-a povestit Patricia Sava, o altă cititoare.

„Chiar zilele astea m-am confruntat cu o situație și astfel am aflat așa de posibilitatea de a bloca plățile online de pe propriul card. Aveam un abonament anual la un serviciu și s-a reînnoit de curând, însă cumva uitasem de acest moment  și nu îl mai doream. Însă cum cardul meu bancar era salvat pe acel site, m-am pomenit cu banii extrași de pe cardul meu automat. Am apelat la bancă și mi-am securizat cardul, așa ca nimeni să nu îmi mai ia bani de pe card fără ca eu să dau acceptul pe loc în acea zi (printr-o parolă)”, povestește tânăra.

O altă situație tot de la ea vine:

„Recent, m-am confruntat cu o situație similară și am aflat despre posibilitatea blocării plăților online de pe un card. În noiembrie 2020, mi-am luat un abonament anual pentru Photoshop, dar ulterior am uitat de acest serviciu și nu îl mai folosesc. Recent am primit o notificare de retragere de pe cont – abonamentul a fost reînnoit deoarece detaliile cardului meu bancar au fost salvate pe acest site și banii au fost retrași automat de pe card. Am sunat la banca și am configurat să se întâmple o retragere numai după acordul meu, folosind o parolă, pentru a mă proteja pentru viitor”, ne-a mai spus Patricia.

Dincolo de aceste situații concrete, mai sunt câțiva pași pe care e nevoie să-i facă fiecare pentru a-și securiza contul și cardul bancar. Vi-l mai amintiți pe Mihai, prietenul tehnologiilor și cel care vă povestește mai multe despre securitatea plăților? Ei bine, tot el cunoaște detalii și despre securizarea banilor pentru ca achizițiile online să fie în deplină siguranță.


Detalii importante de reținut:

  1. Orice site trebuie să aibă Standarde de securitate pentru plățile online – ID Check sau Visa Secure (Verified by Visa)
  2. Visa Secure – sistem internațional de securizare a plăților online. Pentru confirmarea plății, primești adițional un cod unic din 4 cifre, prin SMS;
  3. Niciun comerciant nu are dreptul să vă ceară date personale, precum cod IDNP, PIN code al cardului sau alte informații strict confidențiale
  4. Cumpărăturile online oferă Rapiditate și Comoditate. Pentru ca acestea să fie Sigure, aveți grijă ca elementele principale ale unei tranzacții să nu fie încălcate: confidențialitatea și racordarea la dealerii internaționali de plăți.

În speranța că v-am fost de folos, dar și am trezit anumite semne de întrebare și claritate cu privire la plățile online, vă îndemnăm să accesați mai multe informații la această temă pe cis.visa.com.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.