‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător: Folia microporoasă protejează plantele de îngheț, iar recolta e mai timpurie

Producător: Folia microporoasă protejează plantele de îngheț, iar recolta e mai timpurie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Folia microporoasă antiîngheț tip Agril este utilizată de producătorii de căpșune, cartofi, legume.

Astfel, mulți consideră că folia microporoasă Agril este o metodă practică de protecție a căpșunului împotriva înghețului florilor. Aceasta poate proteja florile de îngheț, în funcție de grosime și climă, până la –3 grade Celsius.

Contactat de Agrobiznes, Viorel Gavriluța, producător din satul Copanca, raionul Căușeni a spus că folosește folia pentru a acoperi jumătate din terenul deschis plantat cu căpșune.

„Folosim Agril pentru a acoperi jumătate din plantația de căpșuni în luna februarie, deoarece aceasta ne ajută să avem o recoltă mai timpurie. Folia microporoasă ne protejează florile de îngheț până la temperatura de -4…-5 grade Celsius în câmp deschis, dar în cazul în care înghețurile sunt mai mari, atunci aceasta nu mai protejează florile. Am procurat și utilizez Agril de 23 gr/m.p. În sere aplic aceeași tehnologie, dar folosesc folie microporoasă de 18 gr/m.p în 2 straturi. Am ales această metodă cu 2 straturi, deoarece între ele se formează un strat suplimentar de căldură, care protejează de îngheț de până la -70C”. 

Este un material care costă, iar în acest an prețul s-a dublat, spune Viorel.

„Nu recomand antreprenorilor care sunt la început de cale să investească în această folie, pentru că riscul și investițiile sunt destul de mari. Poate doar în cazul în care dispun de un teren mai mare pot folosi Agril pentru o parte din acesta, astfel vor minimiza cheltuielile”.

Un avantaj al acestei folii este faptul că ea poate fi utilizată mai mulți ani. 

„Personal, o utilizez și 4 – 5 ani, dar trebuie să atragem o atenție deosebită la calitate, odată ce decidem să facem o astfel de investiție. Chiar dacă nu recuperezi banii în primul an, dacă este de calitate, atunci îi poți întoarce în anii următori”.

În context, menționăm că compania Sudzucker Moldova anunțat că va procura în acest sezon o folie specială numită Fleece pentru a acoperi materia primă care va fi depozitată la marginea câmpurilor și va fi transportată ulterior la fabrica de prelucrare.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›