Ilan Șor a rămas fără buletin și pașaport moldovenesc, deoarece actele au fost perfectate fără prezența lui

ilan-sor-1

Agenția de Servicii Publice a efectuat un control la sesizarea Procuraturii Anticorupție privind respectarea procedurilor de eliberare a actelor de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova Ilan Șor. În urma verificărilor, ASP a constatat că atât buletinul de identitate emis în 2012, cât și pașaportul emis în 2010 au fost perfectate și eliberate cu încălcarea legislației fiind întocmite în lipsa acestuia.

Conform unui comunicat emis de ASP, s-a stabilit că imaginea facială, datele personale și semnătura olografă a lui Ilan Șor au fost utilizate din resursele informaționale ale Registrului de stat al populației în baza unui act perfectat in 2009, iar actele de identitate au fost înmânate unor persoane terțe.

Aceste acțiuni contravin legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, întrucât, conform regulamentului, la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate, solicitantul va fi fotografiat în subdiviziunile teritoriale ale Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor sau misiunilor diplomatice ori oficiilor consulare ale Republicii Moldova. Totodată, potrivit prevederilor Regulamentului, buletinul de identitate se înmânează titularului sau reprezentantului lui legal personal, contra semnătură, în organele competente.

Astfel, actele de identitate menționate, perfectate și eliberate în lipsa solicitantului Ilan Șor au fost anulate în baza unui ordin semnat de directorul ASP în data de 9 noiembrie 2021.

Despre persoanele care au participat la perfectarea și eliberarea acestor acte ASP nu menționează nimic, doar decât că aceste încălcări au fost descoperite în urma unui controlat pe care l-a făcut după ce a fost sesizată de Procuratura Anticorupție.

Avocatul lui Ilan Șor a declarat pentru o televiziune din țară că va contesta această decizie luată de ASP.


Amintim că Ilan Șor este anunțat în căutare internațională pentru arest și extrădare. Acesta este condamnat în primă instanță la șapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului. Cu toate acestea, în iulie 2021, Ilan Șor a fost reales deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În luna septembrie a acestui an, președintele parlamentului, Igor Grosu, a semnat un ordin prin care l-a lipsit de salariu pe deputatul Ilan Șor, din motiv că acesta nu se prezintă la ședințele parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente