image
Sursa foto: Getty Images

Cel mai dur avertisment privind drama din Afganistan: „Va fi iadul pe pământ, cea mai mare criză umanitară din lume"

„Ne uităm la cea mai gravă criză umanitară de pe planetă", a avertizat duminică directorul Programului Alimentar Mondial, care a vizitat Afganistanul. Acolo, situația este dramatică, iar următoarele șase luni vor fi catastrofale. „Va fi iadul pe pământ", a afirmat David Beasley

Milioane de afgani au devenit dependenți de alimentele oferită de organizații precum Programul Alimentar Mondial (PAM). În țară se simte o teamă crescută în fața foametei care amenință pe măsură ce iarna se apropie, scrie BBC, citată de Digi24.

În mai multe zone este secetă, ceea ce se accentuează sentimentul că o catastrofă se apropie.

La aproape 130 de kilometri vest de Kabul, câteva sute de bărbați stau la coadă la un punct de distribuire de alimente, sperând să primească făină. Până la un moment dat, soldații talibani au menținut ordinea, dar oamenii au devenit furioși când li s-a spus că nu pot primi făina mult așteptată. „Iarna este aproape. Nu știu cum o să trec peste ea dacă nu pot face pâine", spune un bătrân.

Nevoia de alimente pentru Afganistan este crescută, 22 de milioane de oameni depinzând de proviziile de la PAM. Dacă iarna va fi atât de dură precum au estimat experții, este de așteptat ca un număr mare de oameni să fie amenințați de foamete acută și foamete larg răspândită.

Directorul executiv al PAM, David Beasley, a făcut duminică o vizită la Kabul și a rămas marcat de situația de acolo.

„Este mai rău decât vă puteți imagina. De fapt, acum ne uităm la cea mai gravă criză umanitară de pe Pământ. Nouăzeci și cinci la sută dintre oameni nu au suficientă mâncare, iar acum ne uităm la 23 de milioane de oameni care vor fi înfometați. Următoarele șase luni vor fi catastrofale. Va fi un iad pe pământ", a avertizat David Beasley. 

Înainte ca talibanii să preia puterea în Afganistan în august, exista speranța că guvernul președintelui Ashraf Ghani va putea face față amenințării unei ierni grele, cu ajutorul comunității internaționale. Când guvernul lui Ghani s-a prăbușit, speranțele au dispărut.

Țările occidentale și-au sistat ajutorul pentru Afganistan, deoarece nu au vrut să se spună că ajută un regim care interzice fetelor să meargă la școală și susține regulile sharia.

David Beasley a făcut un apel către guvernele și miliardarii lumii dezvoltate pentru a ajuta urgent populația afgană.

„Imaginați-vă că acest copil este fetița voastră sau băiețelul vostru, sau nepotul vostru pe cale să moară de foame. Ai face tot ce ai putea (ca să-l salvezi – n.r.). Când există averi de miliarde de dolari pe pământ, să ne fie rușine! Lăsăm copiii  să moară de foame. Să ne fie rușine", a fost mesajul directorului PAM.

În Bamiyan, localitate din centrul Afganistanului, unde în 2001 talibanii au distrus statuile străvechi și frumoase ale lui Buddha, sculptate pe stâncă în secolul al VI-lea, Fatema are grijă de cei șapte copii ai ei cu vârsta cuprinsă între trei și trei ani. 16. Soțul ei a murit recent de cancer.

Sunt extrem de săraci și trăiesc într-o grotă în stâncă. În timpul ultimului guvern, Fatema reușise să facă provizii de făină și ulei, dar acum nu mai poate face asta. Femeia câștiga câțiva bănuți din plivitul pământului pentru un fermier din apropiere. Acum, însă, seceta care a afectat această zonă a distrus culturile și ea nu mai are de lucru.

„Mi-e frică. N-am ce să le dau copiilor de mâncare. În curând va trebui să ies să cerșesc", spune ea. 

Unii părinți și-au vândut fiicele bărbaților în vârstă, pentru căsătorie. Fatema a refuzat să facă asta, dar dacă nu va putea face rost de mâncare, ea și copiii ei vor muri de foame.

Astfel drame le trăiesc milioane de afgani. Iarna se apropie, iar oamenii vor fi la un pas de catastrofă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: