(video) „Ei, chiar 270? Cam do*uia, văi”: CNA publică discuțiile figuranților în dosarul certificatelor false de vaccinare anti-Covid

Centrul Național Anticorupție publică noi detalii în cazul certificatelor de vaccin false. De această dată, ofițerii CNA au făcut publice mai multe discuții dintre cei care vindeau documentele false și cumpărătorii. În prezent, mai multe persoane se află în vizor, inclusiv lucrători medicali, iar trei intermediari au fost deja reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență și riscă până la 7 ani de detenție sau amendă pe până la 200.000 de lei.

Foto: colaj

Trei intermediari au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție, în cadrul dosarului. Aceștia împreună cu angajați ai instituțiilor medicale sanitare publice din țară ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare anti Covid-19, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare.

În fapt, intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile contra Covid-19. Datele anchetei arată că, sumele pretinse și primite variau între 4000 și 6000 de lei, pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.
Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la trei instituții medicale, unde au fost ridicate mai multe documente și la domiciliile suspecților, unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Percheziționați corporal au fost și 4 beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute.

Amintim că, până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată, orice persoană se prezumă a fi nevinovată.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală, iar acțiunile de anchetă sunt în desfășurare.

Vedeți mai jos discuțiile figuranților:



Oamenii legii au efectuat săptămâna trecută, percheziții la 4 centre medicale a IMSP CS Mărăndeni, într-o cauză penală pornită pe confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false.

Mii de certificate de vaccinare false au fost eliberate de medicii din Moldova. La început, prețurile pentru un astfel de act, fără a primi vreun vaccin, erau mai mici, iar cu timpul suma a crescut. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că în raioane „businessul” deja a fost pus pe roate.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că au fost intentate deja primele 5 cauze penale cu privire la certificatele care conțin semne vădite de falsificare. În aceste cauze sunt vizate atât persoane juridice, cât și persoane fizice care eliberau buletine false negative de analiză a probei biologice, ori transportau peste hotare persoane despre care se cunoștea că dețin certificate false la Covid-19.


Pub