Spitalul „Sf. Treime”, divizat. Tot mai multe decese de Covid. Ceban: Am fost nevoiți să luăm decizii. Ministerul Sănătății a dat de înțeles că nu va fi instalată stația de oxigen

Situația epidemiologică Covid-19 în Chișinău a fost prezentată la ședința de astăzi a Primăriei. „Numărul infectărilor zilnice este în descreștere, fapt îmbucurător, însă, din păcate, înregistrăm un număr extrem de mare de decese cauzate de complicațiile Covid-19 și în aceasta situație cred că este de vină managementul defectuos la nivel central”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„În prezent a scăzut presiunea pe spitalele municipale care internează pacienții cu Covid-19, avem suficiente paturi pentru internarea pacienților. A scăzut parțial și presiunea pe paturile din secțiile de Terapie Intensivă, inclusiv datorită faptului că săptămâna trecută am activat cele 2 secții de Terapie Intensivă la Spitalul „Sf. Treime”. La Centrul Covid-19 de la Moldexpo, la fel, avem paturi suficiente, inclusiv paturi de Terapie Intensivă;

Prin mesajul public transmis de Ministerul Sănătății, am înțeles că nu va fi instalată stația de oxigen la Centrul de la Moldexpo. Astfel, am fost nevoiți să divizăm Spitalul „Sf. Treime” în două blocuri separate, blocul Covid și blocul non-Covid. Am strămutat 30 paturi de Terapie Intensivă de la Moldexpo la Spitalul „Sf. Treime”.

Pentru securizarea pacienților și evitarea cazurilor de posibile situații non-conforme la Terapia Intensiva la Moldexpo am efectuat modificări în infrastructura Spitalului „Sf. Treime”, am activat acele 36 paturi ATI, dar și 200 paturi de tratament Covid, prin conectarea la sursă sigură și securizată de oxigen și echipamente conforme.

La Centrul Covid-19 sunt 350 paturi de tratament Covid și 12 paturi ATI: este o presiune mai mică pe rețele, dar și un risc mai mic de situații non-conforme.

Sperăm să putem diminua din riscuri și facem tot posibilul și acționăm conform prognozelor efectuate de specialiști”, afirmă edilul capitalei.

Ministerul Sănătății spune că generatorului de oxigen medical va fi instalat la „Centrul Covid-19” de la „Moldexpo” doar după întrunirea tuturor condițiilor tehnice de amplasare și exploatare în siguranță conform evaluării Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Reacția vine în urma solicitării venite din partea Comisie de Sănătate locală.

Pentru securizarea activității Centrului Covid-19 de la Moldexpo Comisia extraordinară de sănătate publică a atenționat Ministerul Sanătății, fondatorul Centrului, despre pericolul apariției situațiilor neconforme și a insistat repetat pe instalarea imediată a stației de oxigen disponibile la Minister.


Pub