Particularitățile de creare și gestionare a afacerii sociale. Atelierul de lucru care a generat parteneriate

08 Nov. 2021, 17:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2021, 17:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În cadrul campaniei de promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a desfășurat astăzi, 8 noiembrie 2021, Webinarul și Atelierul de Lucru cu tematica „Particularitățile de creare și gestionare a afacerii sociale”.

Evenimentul a fost susținut de către Igor Hîncu, antreprenor social, una dintre primele persoane care a reușit să înregistreze o întreprindere socială  în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, au fost oferite aspecte practice ce țin de crearea și gestionarea întreprinderilor sociale, pornind de la motivație.

Motivația personală de la care a pornit Igor Hîncu:

„Altruism. M-am născut într-o familie mai religioasă, care nu o ducea neapărat cel mai bine. Am fost învățat că sunt persoane care, posibil, o duc și mai greu. Am fost învățat să ajut. Altruism înseamnă să oferi, fără a aștepta ceva în schimb”

„Responsabilitatea Socială. Ajutăm și nu așteptăm să fim ajutați. Totul este ca un bumerang în viață. Binele va veni atunci când vei avea mai mult nevoie și în cel mai neașteptat moment”.

Statul care a renăscut grație antreprenoriatului social

Pe parcursul webinarului a fost oferit exemplul Germaniei, care a reușit să se dezvolte după cel de al doilea război Mondial, cu ajutorul întreprinderilor sociale. Au reușit într-un timp record pentru că le-a oferit antreprenorilor motivația și posibilitatea de a lupta cot la cot, alături de autorități, pentru a revigora întreaga societate.

În această ordine de idei, participanta Tatiana Dnestrean a precizat că antreprenoriatul social este o soluție potrivită pentru persoanele care necesită asistență social, așa cum antreprenoriatul social nu oferă doar o soluție pe termen scurt pentru persoanele cu deficiențe, așa cum se întâmplă în cazul suportului oferit prin caritate. Potrivit Tatianei Dnestrean, întreprinderile sociale oferă soluții pe termen lung, oferind un loc de muncă, instruind și implicând persoanele cu deficiențe în circuitul economic și cel social.

Totodată, în cadrul Atelierului de lucru, a fost oferită o atenție sporită aspectului loialității persoanelor pentru care li se oferă o „a doua șansă”.

„Aceste persoane sunt motivate să genereze maxim rezultat, să îndreptățească așteptările pe care le are angajatorul față de întreaga echipa pe care o gestionează”.

Nu în cele din urmă, a fost acordată atenție și aspectului profitabilității unei afaceri sociale, ori elementul de fezabilitate al unei întreprinderi sociale este la fel de importantă ca și în antreprenoriatul clasic.

Un alt rezultat important al atelierului de lucru este că acest eveniment a pus bazele creării unor noi parteneriate în domeniul antreprenoriatului social.

Totodată, mai multe persoane care desfășoară activitate de antreprenor social și-au exprimat disponibilitatea de a crea grupuri de lucru pentru a identifica lacunele și soluții pentru provocările domeniului.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită:

Seria de evenimente de instruire dedicate promovării și dezvoltării Antreprenoriatului Social continuă. Agenda evenimentelor poate fi consultată AICI.

Anterior, au fost desfășurate evenimentele:

  • Webinar + Atelier de lucru: „Noțiuni generale privind antreprenoriatul social. Beneficii și oportunități”
  • Webinar + Atelier de lucru: „Aspecte legale și practice în obținerea statutului de întreprindere socială”
  • Webinar + Atelier de lucru: Procedura de obținere a subvenției pentru locurile de muncă pentru persoanele defavorizate
  • Webinar + Atelier de lucru: Aspecte contabile și raportarea financiară în cadrul întreprinderilor sociale
  • Webinarul + Atelier de lucru: „Aspecte fiscale și facilități în cadrul întreprinderilor sociale”

Pentru înregistrarea prealabilă la evenimentele desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, persoanele interesate sunt invitate să completeze FORMULARUL.

Persoanele înregistrate vor primi link-ul de acces la evenimentele desfășurate.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău