vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Fermier australian cu afaceri în România: Semănăm grâul la 35 cm, bob cu...

VIDEO. Fermier australian cu afaceri în România: Semănăm grâul la 35 cm, bob cu bob, cu semănătoarea Kinze 3600

Recomandate

Optimizarea tehnologiei de cultivare a culturilor pentru recolte mai bune este unul din obiectivele principale ale fermierilor. Una dintre tehnologiile testate în ultimii ani, care și-a demonstrat eficiența este semănatul grâului la distanța la 35 de centimetri cu semănătoarea Kinze 3600 Split Row.

Lawrence Richmond, Comcereal Vaslui, a achiziționat în acest an o semănătoare Kinze 3600, a cărei dealer exclusiv în România este compania K-Planter, datorită rezultatelor obținute în România de alți fermieri începând cu anul 2019.

„Semănătoarea Planter Kinze 3600, cu un număr de 16 rânduri, adaptată pentru tehnologia No-Till și posibilitatea de a administra concomitent cu semănatul îngrășăminte lichide este varianta perfectă, mai ales în condițiile unui an în care prețul îngrășămintelor minerale tradiționale s-a majorat esențial. Am utilizat Azoter și Turbostart, rămâne să apreciem rezultatele fginale. Am semănat cu semănătoarea Kinze 3600 circa 900 de hectare de culturi de acoperire și grâul de toamnă. Semănatul la 35 de centimetri oferă avantaje esențiale”, spune Lawrence Richmond.

Numărul de boabe de grâu per hectar este mai mic, riscul de apariție a bolilor mai redus, iar recolta obținută de o calitate mai bună. De aceste avantaje s-au convins și alți fermieri care au testat tehnologia. Mai multe detalii în exemplul de mai jos:

Foto 1: câmp de orz semănat cu semănătoarea Kinze Planter, distanța între rânduri – 35 cm, semănat de precizie bob cu bob, norma – un milion semințe la hectar, îngrășăminte: fertilizant lichid Azoter 10L + Turbostart 3L.

Foto 2: câmp de orz semănat cu o altă semănătoare, distanța între rânduri 25 cm, norma – două milioane de semințe la hectar, îngrășăminte solide: 250 kg NPK/hectar.

„De ce este important semănatul la 35 de centimetri? Pentru că spațiul de aerare și umiditate este foarte important pentru cultura de grâu. Planta se dezvoltă mai bine, iar numărul de frați productivi este mai mare decât în tehnologia clasică. În ceea ce privește potențialul plantei, având un spațiu mai mare, numărul de boli este mai mic, iar planta se dezvoltă mult mai bine datorită suprafeței de nutriție mai mari dedicate fiecărei plante. În rezultat, cheltuim mai puțin pe pesticide, cantitatea de sămânță folosită este  cu 40% mai mică decât în tehnologia clasică, iar planta, fiind mai viguroasă, asigură un număr mai mare de boabe”, relatează despre experiența sa întreprinderea Agroprod 208 Ileana, Călărași.

„Semănând rapiță la 35 de centimetri din start am făcut economie la sămânță. Producția a fost aproximativ egală ca în tehnologia clasică la rapiță, dar la 35 cm planta a fost mai viguroasă și mai rezintentă la boli.Cantitatea de pesticide a fost mai redusă în sola semănată cu rapița la 35 de centimetri. Am semănat pentru prima dată rapiță la 35 de centimetri cu o semănătoare Kinze, cu fertilizant solid și lichid în același timp”, a specificat Petre Dumitru, Dolj, România.

„Distanța de 35 cm între rânduri a adus un plus la culturile de grâu și orz, numărul de boabe folosite la semănat este mai mic, bolile sunt mai reduse la culturi, iar calitatea bobabelor este mai bună. Într-un final, obținem o productivitate mai mare cu un număr mai mic de semințe. Producția a fost cu 500-700kg/ha mai mare. Această tehnologie este benefică și pentru rapiță”, explică Gheorghe Catisanu, MYS AGRO, Slobozia.

K-Planter SRL este unicul dealer oficial al brandului Kinze pe piața din România începând cu anul 2018. Compania are un depozit cu toate piesele de schimb necesare pe adresa Dolj, Carcea, Silozului 13. Toate piesele de schimb sunt livrate din Kinze Europe, Lituania.

Echipa mobilă de service asigură atât asamblarea, darea în exploatare, instruirea personalului în cazul achiziționării semănătorii, cât și deservirea ulterioară a tehnicii în cazul necesității, oferirea consultațiilor.

Pentru livrarea semănătorilor în primăvara anului 2022, recomandăm să realizați comanda acum, toamna, ținând cont de situația mondială privind asigurarea cu componentele necesare. Kinze are disponibile peste 100 de configurări, care pot fi adaptate în funcție de necesități și tehnologia aplicată de fermier.

Pentru detalii, apelați la +40733933415 sau accesați www.kplanter.com.

Culturi semănate la distanța de 35 cm cu semănătoarea Kinze 3600

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale