Plîngău, către PAS: Să-și recunoască vina și suntem dispuși să-i ajutăm. Corupții trebuie să stea la pușcărie, nu în fotoliile calde

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău a răspuns la „atacurilor mișelești” din partea PAS, care ar veni după comentariile acestuia privind desemnarea la CSJ a doi judecători noi: Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală. „Îi rugam să n-o facă pentru că nu voi mai putea să discut cu ei. Astăzi, în loc să recunoască că au greșit, au decis să mă atace. Cică am aceeași poziție cu socialiștii. Cum pot avea aceeași poziție cu cei care au votat această nebunie?”, a scris Plîngău în postarea publicată pe pagina sa de Facebook.

Foto: Captură video

„În legislatura precedentă socialiștii au încercat de 3 ori să-l promoveze pe acest Plămădeală la CSJ. Ședințele Comisiei Juridice nu erau publice pentru că Bolea nu-și dorea scandal. Scandalul și cearta era mare. Acuzații, documente de la SIS, aruncatul cu hârtii și pe alocuri înjurături, conferințe, proteste, blocarea tribunei și amenințări cu procese judiciare. Într-un final, de fiecare dată, datorită eforturilor colegilor din Platforma DA și a domnului Litvinenco, blocam aceste apucături. Nu-mi este mirarea că socialiștii l-au votat acum pe Plămădeală. Mirarea-i de ce deputații PAS împreună cu care blocam acea tribună și-au schimbat viziunile. După Comisia Juridică, am contactat mai mulți deputați de la PAS și i-am rugat să nu facă asta, le-am reamintit despre corupție, ANI, averi. Îi rugam să n-o facă pentru că nu voi mai putea să discut cu ei.

Astăzi, în loc să recunoască faptul că au greșit, au decis să mă atace mișelește. Cică am aceeași poziție cu socialiștii. Cum pot avea aceeași poziție cu cei care au votat această nebunie? Nu avem opoziție în Parlament. Și dacă tot spun de înțelegeri, manipulând și atacând mișelește, de ce nu vedem dosarele Bahamas sau kuliok?

Am un singur sfat: Să-și recunoască vina și suntem dispuși să-i ajutăm să repare această greșeală. Corupții trebuie să stea la pușcărie, nu în fotoliile calde plătite de cetățeni”, a publicat Plîngău pe pagina sa de Facebook.

 Dinu Plîngău a  venit și anterior cu o reacție, după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că „de la o vreme observă la cei din Platforma DA o aliniere la capitolul mesaje cu cei din opoziția PSRM-PCRM”. „Domnule Grosu, își mai dorește astăzi PAS o justiție fără corupție și cum explicați recentele numiri? Să știți un lucru: nu voi mai admite ca cineva să-mi denigreze colegii și voi acționa în judecată orice defăimare, fiind conștient că aveți un avocat tocmai demn acolo pe nume Dorel Musteață”, a scris, acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că de la o vreme observă la foștii colegi din Platforma DA „o aliniere exemplară la capitolul mesaje cu cei din opoziția PSRM-PCRM”. Reacția sa vine după ce unii foști deputați ai formațiunii au criticat dur numirile de la Curtea Supremă de Justiție.

Parlamentul a desemnat pe 4 noiembrie 2021, doi noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală de 55 de parlamentari.

În cazul lui Ghenadie Plămădeală, raportul asupra proiectelor de hotărâre nu a întrunit numărul suficient de voturi, iar aprobarea sa a rămas la latitudinea plenului Parlamentului.

Comisia a avizat candidatura lui Dorel Musteață. Pasul a fost criticat de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău Ivan Diacov și de către fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public.

Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi de Bloc, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco.

Președinta Maia Sandu susține că nu îl cunoaște pe Ghenadie Plămădeală, judecător promovat la CSM, iar de Dorel Musteață, la fel desemnat judecător la CSJ, a auzit, fiind în CSM. Întrebată despre votul din Parlament, președinta a menționat că evaluarea externă va începe anume la CSJ și doar după ce vor trece filtrul se va decide dacă cei doi, inclusiv, merită sau nu să se regăsească în această instituție.

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a criticat numirile Parlamentului la Curtea Supremă de Justiție. „Dacă deputații Platformei DA erau ieri în Parlament, cu siguranță, tribuna ar fi fost blocată de noi din primul minut după votarea acelei ordini de zi rușinoase!”, declară Slusari.


Pub