Igor Dodon, despre creșterea tarifului la gaz: Trebuie adoptat urgent mecanismul compensațiilor pentru populație și agenții economici

Președintele PSRM, Igor Dodon a comentat propunerea întreprinderii „Moldovagaz” privind majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatori.

Foto: UNIMEDIA

„Tarifele pentru populație ar putea constitui circa 10,3 lei pentru un metru cub de gaze. Aceasta înseamnă o creștere de 2,4 ori comparativ cu tariful actual (4,3 lei).

Trebuie adoptat urgent mecanismul compensațiilor atât pentru populație, cât și pentru agenții economici. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, marea majoritate a cetățenilor nu vor putea plăti facturile actuale începând cu luna viitoare, iar numeroase întreprinderi, care utilizează gaze, ar putea da faliment.

Creșterea tarifelor la gazele naturale de 2,4 ori va duce la creșterea prețurilor în lanț la majoritatea mărfurilor și serviciilor”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.

Moldovagaz a cerut o majorare a tarifelor pentru consumatorii casnici până la 10 lei și 26 de bani. Solicitarea urmează a fi examinată de către ANRE, care va decide cu cât exact va crește tariful intern, după majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale de la Gazprom.

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă dispoziție. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” urma să înainteze o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a evitat să spună dacă tariful la gazul natural ar putea trece de 10 lei. „Noi atunci vara, când am spus că trebuie să majorăm cu cel puțin 30%, atunci era vorba de 6 - 6 și 5, acuma suntem în altă situație, deci poate fi, dar nu pot să vă spun acuma chiar ferm”, a declarat acesta anterior.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. 

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. 


Pub