Supă iutișoară de brumar

Săptămâna aceasta, după mercurul din termometre, am simțit că a venit timpul să pregătesc o rețetă care tare bine va prinde tot sezonul rece. Și pentru că Bojica devine în acest sezon mai puțin generos la ingrediente proaspete, să nu credeți cumva că rețetele ar trebui să devină mai plictisitoare. Dimpotrivă! Cu ajutorul ingredientelor de bază condimentate cu ce trebuie, mâncarea în sezonul rece poate fi o adevărată sărbătoare. 

Dacă ați mâncat măcar o dată ceva  din bucătăria orientală, gustul rețetei de azi vă va aminti de Tom Yum – o sorghitură caldă și picantă, hrănitoare și acrișoară, venită din Thailanda.

Ingredientele de bază aici sunt broccoli, morcovul, ceapa, usturoiul și ghimbirul – adică tot ce găsiți acum la piață, chiar și ghimbirul se cultivă deja cu succes în Moldova. Însă fără o cutie de lapte de cocos și o rădăcină de ghimbir nu prea faceți mare treabă. Ca să iasă bună mâncarea, ar fi ideal să aveți un bulion din oase sau din rădăcini. Eu le prefer pe ultimele. În rest, vă povestesc cum să obțineți cea mai savuroasă supă în luna lui brumar. 

Ingrediente:

5 căței usturoi

1 ceapă

400 g ciuperci

1 căpățână de broccoli

3 morcovi

1 ardei iute

1 rădăcină de ghimbir 

1 legătură de ceapă verde

1 legătură de coriandru proaspăt

1 cutie lapte de cocos

1 lngț boabe de coriandru

1 lngț de curry

sare și piper

2 lng de miere

1 lămâie sau lime

germeni de soia (opțional)

500 g creveți (opțional)

3 ouă fierte moi

Etape:

  1. Curăță usturoiul și toacă-l mărunt;
  2. Curăță ceapa și toacă mărunt;
  3. Ciupercile trebuie spălate și tăiate felii;
  4. Morcovii trebuie spălați bine și tăiați rondele;
  5. Ghimbirul trebuie ras prin răzătoare și ardeiul iute tocat mărunt, fără semințe;
  6. Ceapa verde și coriandrul trebuie și ele tocate mărunt;
  7. Încinge uleiul în oala de metal și rumenește în el ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute și boabele de coriandru;
  8. Adaugă pe rând ciupercile. Peste 10 min adaugă morcovul;
  9. Apoi vine timpul pentru mierea și laptele de cocos. Dacă ai puțin bulion, toarnă-l peste legume și amestecă bine;
  10. Adaugă broccoli și creveții. Apoi introdu laptele de cocos, curry, sarea și piperul și lasă pe foc exact 5 min;
  11. Pe final, stoarce zeama de lămâie sau lime și toată verdeață rămasă;
  12. Servește într-un bol cu câte un ou fiert moale, tăiat în jumătate;
  13. Supa iese cremoasă, iutișoară, aromată, acrișoară și hrănitoare – un deliciu!

Cine a gustat supa asta, nu o mai lasă doar pentru sezonul rece. Este atât de aromată și gustoasă, puțin picantă de la atâtea surse precum usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute, că mai vrei și mai tot vrei. Lecuiți-vă cu ea când vă prinde o răceală. Vă dă și o stare de bine, la fel ca atunci când intrați în casă de la ger și săriți pe lejancă. 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.