De la 4,30 de bani la 9 -10 lei. Atât ar putea plăti moldovenii pentru un m³ de gaze naturale. Anunțul Moldovagaz

05 Nov. 2021, 14:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Nov. 2021, 14:16 // Actual //  MD Bani

Moldovagaz va solicita Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) acordul de majorare a tarifului la gaze pentru consumatorii finali de la 4,30 de bani la 9-10 lei. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei emisiuni radiofonice, scrie Realitatea.md.

Potrivit lui Ceban, Moldovagaz va solicita ANRE majorările anunțate în după amiaza zilei de astăzi, 5 noiembrie.

Totodată, directorul Moldovagaz menționează că, potrivit contractului încheiat între Chișinău și Gazprom, prețul de achiziție va fi stabil de 450 de dolari pentru mia de metri cub și nu va ajunge la 600 de dolari așa cum se vehicula în presă.

Totuși, Vadim Ceban afirmă că, lunar prețul la procurarea cazului rusesc va fi ajustat conform vânzărilor de pe piața internațională, însă acest lucru nu va afecta prețul final pentru consumatori. Adică, prețul solicitat acum de Moldovagaz, pentru majorarea tarifului include și potențiale creșteri la bursele internaționale.

„Nu e secret mare cât vom solicita ca să fie majorat prețul. În jurul acelor cifre menționate în mass-media: 9-10 lei, care sunt pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă va fi anunțară după amiază. Ideea noastră este că trebuie să fie o stabilitate pe parcursul unei perioade mai lungi – de exemplu un an, fapt pentru care cerem acest preț sa nu fie nevoie de intervenit de fiecare dată cu ajustări”, a spus Vadim Ceban.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Republica Moldova a reușit să ajungă la un numitor comun cu Federația Rusă în privința semnării unui noi contract de furnizare a gazelor de către Gazprom țării noastre. Contractul semnat prevede că, Moldova va achita din luna noiembrie 450 de dolari pentru mia de metri cub de gaz rusesc, iar în funcție de evoluția prețurilor la bursa internațională acesta va fi ajustat prin scădere. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 5 ani.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău