Cea de-a cincea ediție a conferinței internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate” a fost organizată cu participarea USM

IMG_9413-1024×683

În perioada 5-6 noiembrie, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova (USM), în colaborare cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău „Silviu Dragomir”-Universitatea din Oradea și Dipartimento di studi linguistici e letterari, Università degli Studi di Padova organizează cea de-a V-a ediție a Conferinței științifice internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate”, care își propune crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniului istoriei și al culturii din România și Republica Moldova în scopul evidențierii moștenirii istorice a spațiului românesc în contextul general european.

La deschiderea lucrărilor Conferinței științifice internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate” au participat: secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Adriana CAZACU, rectorul USM, Igor ȘAROV, președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Andrei CHICIUC, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Sorin RADU, reprezentantul Dipartimento di Studi Linguistici e Letterari, Università degli Studi di Padova, Octavian CEPRAGA, directorul Școlii Doctorale de Istorie, Universitatea din Oradea, Sorin Domițian SIPOȘ, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a USM, Sergiu MATVEEV, Flavius SOLOMON, dr., prof. univ. Academia Română – Filiala Iași Institutul de Istorie A. D. Xenopol, directoarea interimară al Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie, Liliana ROTARU.

Rectorul USM, Igor ȘAROV a mulțumit comitetului organizatoric și științific pentru buna organizare a conferinței în condițiile determinate de pandemia virusului COVID-19. „A cincea ediție a Conferinței științifice internaționale „Latinitate, Romanitate, Românitate” demonstrează viabilitatea proiectului și dorința organizatorilor de a cultiva adevăratele noastre valori identitare.”

Secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Adriana CAZACU a subliniat rolul comunității universitare în promovarea adevărului științific. În context, oficialul a dorit succes participanților și și-a manifestat speranța ca următoarele ediții ale conferinței să fie un spațiu de dialog pentru specialiștii din diferite domenii.

Conferința este structurată în mai multe sesiuni în cadrul cărora vor fi abordate subiecte precum: latinitate și românitate în scrierile reprezentanților Școlii ardelene, imaginea bărbaților români în Evul Mediu construită de călătorii străini (secolele XVI-XVIII), ideea latinității și românității în lucrările literare semnate de nobilii basarabeni, limba română în cultul ortodox din spațiul prutonistrean (1812-2021) etc.

Comunicările participanților vor fi completate de abordări integrate și studii de caz și vor fi publicate într-un volum al conferinței.

La conferință participă specialiști și personalități din Republica Moldova, România, Italia și Ungaria, dar și studenți de la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Menționăm că Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate” se înscrie în lista evenimentelor organizate în contextul aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat din Moldova.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente