image
Sursa foto: jurnal.md

Top trei probleme care îngrijorează populația din UTA Găgăuzia și din raionul Taraclia // SONDAJ

Prețurile în creștere, lipsa locurilor de muncă și perspectivele de viitor ale copiilor sunt primele în topul problemelor care îngrijorează în mod special populația din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, conform unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice.

Scopul sondajului a fost de a măsura percepțiile și atitudinile locuitorilor din autonomia găgăuză și raionul Taraclia referitor la o gamă largă de aspecte legate de situația socio-economică și politică din Republica Moldova în urma schimbărilor politice din 2020-2021, explică autorii acestuia.

Problema creșterii prețurilor este mai îngrijorătoare pentru locuitorii din autonomia găgăuză (54.20%), decât pentru locuitorii raionului Taraclia (39.3%). În schimb locuitorii raionului Taraclia văd mai sumbru șomajul și viitorul copiilor, comparativ cu cei din autonomia găgăuză. Printre principalele probleme au mai fost menționate: sărăcia (30.7%), criza financiară (30.2%) și corupția (24.5%). Doar un procent infim de respondenți consideră că starea relațiilor interetnice este o problemă îngrijorătoare. În opinia respondenților locuitori ai autonomiei găgăuze, principalele cauze ale sărăciei în Republica Moldova sunt: administrarea publică deficientă (40.8%) și corupția (23.2%). 63.7% din respondenți au rude care lucrează temporar peste hotare. Marea majoritate a acestora fiind în Federația Rusă (63.9%), Germania (41.3%), Turcia (25.6%). Totodată sondajul mai arată că, în autonomia găgăuză și raionul Taraclia se îmbunătățește timid situația cu privire la cunoașterea limbii de stat. A crescut la 23.4% ponderea respondenților care pot citi și vorbi fluent în limba de stat, de la 16.8% - în 2015. În același timp, 47.9% înțeleg limba de stat, însă nu o pot vorbi (43.4% - în 2015). Nu înțeleg deloc limba de stat 28.6% din respondenți, în scădere de la 39.2% - în 2015. Crește și ponderea respondenților care simt o necesitate mare sau foarte mare de a cunoaște limba de stat în activitățile de zi cu zi, de la 30,3% în 2015 la 49.9% în 2021. 47.4% mai degrabă nu au o astfel necesitate sau nu o au deloc (68.3% - în 2015).

La fel ca și în sondajele realizate la nivel național, Biserica și Primăria se bucură de încredere înaltă în rândul respondenților din autonomia găgăuză și raionul Taraclia.  79.3% au oarecare și foarte multă încredere în Biserică, în Primărie – 69.6%. Încrederea în instituțiile politice ale statului se menține la un nivel foarte jos. Astfel, 70% din respondenți nu au deloc încredere în Președintele Republicii Moldova, 61.9% - nu au deloc încredere în Parlament, 60% - nu au deloc încredere în Guvern. Dintre respondenții care locuiesc în autonomia găgăuză, 40.1% - nu au deloc încredere în Adunarea Populară, iar 38.5% - nu au deloc încredere în Bașkanul Găgăuziei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: