image
Sursa foto: parlament.md

Dinu Plângău, despre judecătorii numiți la CSJ: Nimeni nu i-a întrebat ce făceau în CSM când erau pornite dosare la comandă

Platforma DA, care a solicitat anterior deputaților să nu voteze candidaturile lui Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală la funcția de judecători ai CSJ, își exprimă dezamăgirea în legătură cu numirea acestora în funcție, după ce azi Parlamentul a aprobat candidaturile cu votul a 52 și 55 de deputați.

„Am un gust amar după numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție. Nimeni nu s-a obosit să-i întrebe de averi sau ce făceau în CSM când erau pornite dosare la comandă, oameni nevinovați erau închiși, iar jurnaliștii și opoziția politică intimidată de sistem prin filaj și interceptări. Judecătorii incomozi și vocali care nu au dorit să se supună politic erau terorizați și eliminați. Să înțeleg că Plămădeală și Musteță sunt cei mai merituoși oameni din sistem, că nu au probleme de integritate și că vor trece promisa evaluare extraodinară cu brio. Să înțeleg că nu se va ține cont nici de art. 116 din Constituție, care spune că judecătorii care au susținut concursul sunt promovați până la atingerea plafonului de vârstă”, se întreabă președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plângău.

Acesta a mai adăugat că dacă evaluarea exraordinară se va produce la fel cum au fost evaluați ieri și astăzi candidații la funcția de judecător la CSJ, atunci sistemul riscă să rămână neschimbat și nu conteză averile pe care nu le pot justifica judecătorii sau donațiile de sute de mii de lei pe care le-ar fi obținut „de la rude”.

Și fostul deputat Alexandru Slusari s-a arătat dezamăgit de numirea magistratului Dorel Musteață. „Nu am explicații cum poate fi avansat un judecător, care în perioada cea mai întunecată 2017-2019 a fost promovat cu viteza luminei de la un judecător din raionul Anenii Noi la judecător la Curtea Supremă a Justiției și șefia CSM, fără că să activeze măcar ceva timp la Curtea de Apel. Nu înțeleg cum deputații PAS nu au solicitat informația suplimentară despre situația cu procurarea apartamentului de către acest judecător și eventuala sa legătură cu Dorin Damir. Reiese că persoana a fost votată doar pentru că are o intuiție bună politică și știe la timp să-și schimbe chipiul și să deservească orice guvernare. Unicul aspect pozitiv că totuși unii deputați de la partidul majoritar nu au votat pentru acest judecător și decizia a fost adoptată la limita, cu 52 de voturi”, a menționat Slusari.

De cealaltă parte, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a ținut să precizeze că urmează să aibă loc evaluarea judecătorilo, iar magistrații CSJ vor fi primii din sistem care vor fi trecuți prin evaluarea externă și extraordinară. „Reforma Curții Supreme de Justiție în sensul transformării ei într-o instituție de casație va avea loc în termenul indicat în Planul de acțiuni al Guvernului. Mai mult decât atât, vor fi și alte măsuri în vederea curățirii sistemului de justiție. Detalii vom oferi foarte curând”, a comentat ministrul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: