(video) Ședința CMC a luat sfârșit. Ce proiecte au fost aprobate de consilieri

Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi au fost prezentate 21 de subiecte. Consilieri municipali au respins în cadrul ședinței candidatura lui Fadei Nagacevschi pentru funcția de viceprimar, au decis alocare ajutoarelor bănești pentru cei rămași fără case în urma incediului de la Buiucani și au votat mai multe proiecte de decizie. 

Foto: UNIMEDIA
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat alocarea finanțelor din fondul de rezervă pentru a lichida consecințele incendiului de la Buiucani. Familiile rămase fără locuințe vor primi câte 9000 mii de lei per metru pătrat, doar dacă își vor da acordul toți care au avut de suferit. Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 47 aleși locali, la ședința de astăzi a CMC.
Fadei Nagacevschi nu a reușit să adune numărul suficient de voturi pentru funcția de viceprimar al capitalei, la ședința de astăzi. Candidatura lui Nagacevschi a fost susținută de 24 de aleși locali, 22 din fracțiunea PSRM, care a venit „cu un îndemn către alte fracțiuni - de susținere” și 2 consilier PCRM. Fracțiunea Platforma DA - s-a abținut (13 voturi), PAS, PL și Victor Bunescu, consilier neafiliat, au votat împotrivă, reprezentanții PP „Șor” și PUN s-au abținut.
(17:06) Ședința Consiliul Municipal Chișinău s-a finalizat. Consilierii vor continua să discute punctele rămase de pe ordinea de zi, mâine, la ora 10:00.
(17:02) Cu privire la reglementarea la modul de valorificare urbanistică și eliberare a actelor permisive pentru terenurile private din cadrul cartierilor rezidențiale cu regim mic de înălțime situate în subzonale funcționale urbane de tip „Re”, proiectul de decizie este aprobat cu includerea amendamentului.
(16:57) Proiectul cu privire la examinarea activelor neutilizate ale Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” este trimis la reexamniare.
(16:43) După mai mult de 40 de minute de discuții, proiectul privind efectuarea lucrărilor de modernizare a sectorului de „Legume” din Piața Centrală nu este aprobat de consilierii municipali.
(15:48) Proiectele de decizie cu privire la prelungirea relațiilor contractuale de comodat, avizate pozitiv de comisie, a unor încăperi din Calea Orheiului, Inspectoratul Național de Securitate Publică al MAI și a unei încăperi din bd. Cuza-Vodă, Asociația Obșteacă „ Asociația Părinților Elevilor cu Deficiențe de Auz” și alte două subpuncte, aprobate de consilieri.
(15:46) Cu votul a 32 de consilieri a fost aprobat Proiectul de decizie cu privire la autorizarea comercializării activelor neutilizate în procesul de producție a S.A. Apă Canal Chișinău.
(15:44) Proiectul de decizie cu privire la transmitere de către ÎM „Direcția construcții capitale” a Primăriei Municipiul Chișinău a activelor serviciului public de alimentare cu apă și canalizare, aprobat cu 45 de voturi pentru.
(15:11) Roman Vitiuc, șef al Direcției generale economie, comerț și turism, prezintă informațiil privind corectitudinea amplasării gheretelor Moldpresa.
(14:59) Mai multe obiecteve aflate la balanța instituțiilor publice, recepționate de consilieri. Termenii de execuției a lucrări de raparație a trezit nemulțumirea în rândul unor consilieri, cu toate acestea proiectul a fost aprobat cu votul a 39 de consilieri.
(14:56) Proiectul de decizie cu privire la redistribuirea alocațiilor aprobate în anexa nr.25/4 din 29.12.2020 a CMC, aprobat.
(14:55) Transmiterea documentației de proiect Primăriei comunei Tînțărei, raionul Anenii Noi, aprobată de 38 consilieri.
(14:53) Cu votul a 38 de consilieri proiectul de decizie a fost aprobat, cu luare în cosiderație a recomandărilor. 19,6 milioane lei vor fi utilizați pentru betonarea albiei pe transonul Petru Rareș - Mihai Viteazul.
(14:26) Proiectul cu privire la acceptarea grantului oferit de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru reparația albiei râului Bîc, prezentată CMC. 
(14:25) Consilierii municipali au revenit în ședință.
(13:10) Consilierii municipali au ieșit în pauza de o oră, conform regulamentului.
(13:09) Proiectul de decizie a fost aprobat cu 47 de voturi pentru și includerea amendamentului care prevede 
(13:03) Proiectul de lege privind cu privire la alocarea mijloacelor financiare în vederea lichidării consecințelor incendiului din 23.10.2021, votat de aleșii locali.
(12:06) La solicitarea Alionei Mandate este anunțată pauză de 15 minute.
(11:54) Proiectul cu privire la alocarea mijloacelor financiare în vederea lichidării consecințelor incendiului din 23 octombrie 2021, raportat de Vadim Brînzaniuc pretorul sectorului Buiucani.
(11:53) Fadei Nagaveschi a fost votat doar de 24 de consilieri, ceea nu oermite numirea acestuia la funcția de viceprimar al Chișinăului.
(11:42) Întrebat de unul dintre consilieri, cum va reuși „să stabilească” legăcutura cu membrii CMC, Fadei Nagacevschi răspunde: prin dialog.
(11:40) Candidatura lui Fadei Nagacevschi la funcția de viceprimar de Chișinău este din nou pusă în discuție de consilierii municipali.
(11:38) Andrei Năstase: Plecarea domnului Nedelea din cadrul comisiei trebuie să fie însoțită de reacțiii urgente, să fie verificate toate solicitări din sectorul economic.
(11:10) Primarul de Condrița spune că „va ieși la protest”, în cazul în care „decizia de la 12 octombrie, privind ajutoarele pe timp de iarnă” nu va fi modificată. Acesta afirmă că potrivit acesteia persoanele care au sobe nu vor primi compensarea financiară. Eugenia Ceban a explicat că pentru aceștia „vor fi aduce lemne la solicitarea APL-urilor”.
(11:04) „Rog mult convocarea de urgență a unui grup de lucru pentru luarea de decizii”, a declarat Aliona Mandate, refritor la niște imobile „care riscăm să le pierdem”.
(10:45) Ședința începe cu luările de cuvânt.
(10:43) Cu 26 de voturi proiectul privind ordinea de zi întărită și regulamentul a fost votat.
(10:35) Cu 44 de voturi pentru, subiectul privind amenajarea trecerilor de pietoni a fost inclusă pe ordinea de zi. La fel, s-a decis să fie pusă pe ordinea pregătirea blocurilor locative pentru sezonul rece și alocațiile oferite în acest sezon.
(10:30) VIctor Mîndru este ales, cu 35 de voturi, președintele ședinței de astăzi.
(10:28) Consilierii onorează, tradițional, drapelul Republicii Moldova.
(10:27) Ședința CMC începe cu prezența a 36 de consilieri din 51 aleși.


Pub