(video) Ședința Parlamentului. Protocolul Opțional la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificat

Deputații s-au întrunit într-o nouă ședință. Parlamentarii urmează să adopte mai multe hotărâri privind numirea în funcție a unor judecători la Curtea Supremă de Justiție, numirea unui viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dar și constituirea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

Foto: UNIMEDIA

17:19 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

16:43 Proiectul de lege pentru modificarea articolului 18 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural a fost votat de către 25 de deputați pentru.

16:00 Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului. Proiectul a fost votat de către 68 de deputați.

15:42 Proiectul de lege privind modificarea Regulamentului Parlamentului, aprobat în lectura a doua.


15:31 Proiectul de hotărâre a fost votat de către 82 de votați pentru.

15:11 Se examinează proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

15:09 Parlamentarii au revenit în ședință.

14:08 Parlamentarii au luat o pauză de o oră.

14:06 Proiectul de hotărâre pentru modificarea articolului 1 din Hotărârea Parlamentului privind desemnarea unor membri al Comisiei Electorale Centrale nu a întrunit numărul necesar de voturi.


13:45 Proiectul a fost votat în lectura a doua de către 75 de deputați.

13:43 Proiectul de lege cu privire la ratificarea Protocolului opțional la Convenția Organizației Națiunilor Unite prividn drepturile persoanelor cu dizabilități a fost susținută în prima lectură de către 73 de deputați.


13:30 Se examinează proiectul de hotărâre privind numirea unui viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei - Constantin Șchendrea. Proiectul a fost susținut de către 53 de deputați.


12:46 Se examinează proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție (Dorel Musteață). Parlamentul a susținut candidatura acestuia cu 52 de voturi pentru.

12:32 Se examinează proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție (Ghenadie Plămădeală). Proiectul de lege a întrunit 53 de voturi pentru.d


12:28 Numirea în funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție (Oxana Robu) nu a întrunit numărul necesar de voturi.


12:25 Se examinează proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție (Oxana Robu).

12:23 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova și Corporația Financiară Internațională în vederea realizării proiectului „Reforma climatului investițional în Republica Moldova. Proiectul a fost votat de către 73 de deputați.


12:05 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audivizuale al R. Moldova. Proiectul a fost votat în lectura a doua cu 56 de voturi pentru.


12:02 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea Legii privind dezvoltarea regională în Republica Moldova. Proiectul a fost votat de către 76 de deputați. 

11:55 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea nr.80/2010 cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică nr 293 din 19.10.2021. Proiecttula a fost susținut de către 54 de deputați.


11:35 Propunerea nu întrunit numărul necesar de voturi.

11:30 Vasile Bolea a propus crearea unei comisiii de anchetă care să examineze cum a fost gestionată criza energetică și cum au fost încheiate contractele de livrare a gazelor naturale. 

11:20 Inițiativa a întrunit doar 33 de voturi.


11:17 O deputată BCS solicită audierea Anei Revenco, în legătură cu scrisoarea deschisă a unui grup de angajați de la Fulger în care menționează că ar fi supuși „presiunii”. 

„Mai am un anunț. Și-a sărbătorit ziua de naștere domnul Odnostalco, astfel, îi urăm multă sănătate, forță, și contribuție în procesul legislativ”, l-a felicitat Grosu pe Vladimir Odnostalco cu ocazia zilei de naștere.

„Din păcate trebuie să începem cu un anunț, la 1 noiembrie a încetat din viață celebra pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu. Vă rog să păstrăm un minut de reculegere”, a declarat, speakerul Parlamentului, Igor Grosu. 

11:07 La ședință sunt prezenți 90 de deputați, din 101. 

11:06 Ședința Parlamentului a început.

Urmărește live pe UNIMEDIA:


Pub